Minden templom fontos jelentéssel bír a városrészek életében Hódmezővásárhelyen. Nem csak vallási, hanem közösségi és városképi szempontból is. A Kertvárosban eddig, még nem épült, ezért is gyűjtöttek a civilek 2016-ban, több mint 2000 aláírást össze a dolog érdekében. Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester tájékoztatott, az épület jelen pillanatban vázlatterv szinten van.

„Az iskolával szerves egységben fog az intézmény területén megépülni a templom, aminek egyházi és közösségi funkciója is lesz, tehát fog úgy is működni, mint egy plébánia, de adott esetben városrészi, kulturális rendezvények megtartására is alkalmas lesz” – mondta Hegedűs.

Kiss-Rigó Lászó püspök tájékoztatott, hogy néhány évvel ezelőtt Szeged-Csanád egyházmegye az iskola fenntartását.

„Az iskola részéről is felmerült az igény, hogy legyen egy tér, ahol mindenki elfér. A templom kifelé a városrész plébánia temploma lesz, befelé, pedig az iskola kápolnája. Tökéletes lehetőséget biztosít egy vasárnapi misére, de a különböző egységek összenyitásával fokozható a befogadóképessége az épületnek. Ezen túl, ha a kápolnát lezárjuk, lehetőség lesz különböző kulturális események, rendezvények lebonyolítására is tökéletes helyszín lesz” – fogalmazott Kiss-Rigó. Hozzátette, a projekthez az egyházmegye saját forrásból 100 millió forinttal járul hozzá.

A több éve használaton kívül álló kollégium épülete mellé tervezett templom, meghatározó lesz a kertvárosiak életében, hiszen a jelenleg parkolóként funkcionáló területet egy pihenő, dísztérré alakítanák át, ahova medencét is tervezett Novák Péter építészmérnök.

„A kollégium részbeni újjáépítésével lehetne kialakítani a kertvárosi templomot. A kollégium épület magasföldszintjén a sekrestyés lesz kialakítva, a Hóvirág és a Rudnay utca teresedése felől lenne a főbejárat, mögötte, pedig a több funkciós templomtér” – mondta Novák. Hozzátette: a bejárat és a harangtorony hangsúlyozza az épület megjelenését.

Hegedűs Zoltán elmondta, hogy a két és fél hónap múlva elkészülő kiviteli terv után indul a közbeszerzési eljárás, illetve ekkor lehet meghatározni a beruházás pontos összegét is, ami előreláthatólag 400 millió forint körül lesz. Az egyházmegye terve szerint 2019 szeptemberében, már az új kertvárosi római katolikus templomban tartanák az évnyitót a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában.

n.j.

Vízjelnélküli képek forrása: Török Anita