Csíkszereda és Makó évek óta testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással. Ennek az összefogásnak nagyon fontos elemét képezi a kultúra, a hagyományok ápolása. Ezen belül a népzene és a néptánc is jelentős hangsúlyt kap. Ennek köszönhető az, hogy a csíki és a Maros-parti csoportok több alkalommal is felléptek már egymásnál. Február 15-e és 18-a között a makói Forgatós Táncegyüttes ifjúsági csoportja vendégszerepel Erdélyben.

Az a bizonyos karácsonyi gála

– Tavaly decemberben óriási sikerrel mutattuk be a Hagymaházban a karácsonyi gálánkat, amit többek között csíkszeredai képviselők is láttak – nyilatkozta Doktor László. Az együttes művészeti vezetője elmondta: az erdélyieknek annyira megtetszett ez az összeállítás, hogy meghívták őket magukhoz. – Most ennek teszünk eleget, s nagyon remélem, hogy a közös táncolás, egymás megismerése azt is eredményezi, hogy még szorosabb lesz a kapocs a két település között – emelte ki Doktor László.

A Szent János téri próbaterem raktárában nem szokatlan a csomagolás, hiszen rengeteg fellépése van az együttesnek

– Az utazó csoportunk egyre szélesebb repertoárral rendelkezik, amit folyamatosan bővítenek, most éppen mezőségi koreográfiát készítünk velük, de hamarosan szilágysági táncokkal is mélyebben megismertetjük őket a Magyar Állami Népi Együttes volt tagjainak segítségével – vette át a szót a makói együttes asszisztense. Doktor-Bagaméri Andrától megtudtuk: a székelyföldi táncokat már megtanulták, amihez az úgynevezett Csoóri-program keretében már készülnek a ruhák. – Pont jókor megyünk Csíkszeredába, mert így el is tudjuk hozni majd a fiúk részére a székely harisnyákat – tette hozzá Doktor-Bagaméri Andrea.

Az erdélyi program keretében a makói gyerekek többek között együtt is fognak táncolni a vendéglátókkal. Így sokkal jobban megismerhetik egymást. Azért kihasználják a téli Csíkszereda adta lehetőségeket, hiszen szánkózni és hógolyózni is fognak, ha olyan lesz az idő. Cérna Gábor 11 esztendeje néptáncol, s két éve tagja a Forgatósnak. – Több helyen is felléptem már a csoporttal, a legtávolabbi helyszín az Lengyelországban volt, de Erdélyben még sohasem jártam, így nagyon várom ezt az utat  – árulta el a József Attila Gimnázium biológia szakán tizedik osztályos diák. A 16 éves Gábor kifejtette: nagyon jól érzi magát ebben a közösségben, s az a legjobb, hogy tényleg autentikus táncokat tanulhatnak.

Munkatársunktól. K.