Lázas készülődés előzte meg a sorban 21. alkalommal megrendezett mártélyi jótékonysági bált, amelyet a hagyományoknak megfelelően most is a Faluházban rendeztek meg. Mennyei finomságok, a jobb csúszást elősegítő, akár torokfertőtlenítő hatással bíró nedűk és a kiváló hangulat már az első perctől adottak voltak.

Házi készítésű túrós lepényt kóstolhattak azok, akik az ízlelőbimbók tornáztatásával indították az igény szerint hajnalba nyúló mulatózást. Emellett pedig a baráti koccintások sem maradtak el, hiszen a pálinkát semmiképpen nem üvegben kell hazavinni, ezt az aranyszabályt Mártélyon is ismerik.

Borsos József

„Az alapítvány 1996 decemberében azzal a céllal jött létre, hogy az általános iskolába járó gyerekeket segítse tanulmányaik, szabadidős tevékenységiek során. Mindezt azért, hogy az esélyegyenlőséget megteremtve a mártélyi diákok is városi társaikhoz hasonló feltételek mellett tanulhassanak, sportolhassanak és szórakozhassanak. Emellett az alapítvány kiemelt feladatai között szerepel a hátrányos helyzetű tanulók támogatása és tehetséggondozása is. Feladatuknak tekinti a folyamatos kapcsolattartást a fiatalokkal, programokat szerveznek számukra. Együttműködnek a településünk civilszervezeteivel és az önkormányzattal is, a sport, kulturális és hagyományőrző rendezvényeinket támogatják. Mindezek mellett pedig a főtevékenységük a testvértelepülési kapcsolatok ápolása is a kezdtek óta” – fogalmazott köszöntő beszédében Borsos József polgármester.

Az estet, ezt követően, a Kankalin Néptáncegyüttes nyitotta meg, pörögtek a szoknyák, csattogtak a csizmák a parkettán, a táncos-énekes mulatság pedig rögvest ihlet adó lett. Néhányan még a marhapörköltes és tarhonyás tálak érkezése előtt a kalóriaégetés mellett döntöttek és hamar megtelt a táncparkett.

Sajti Imréné

„Az est folyamán egy képaukció is lesz. Öt festményt és két fotó árverezünk el. A bálunkat az előző években is támogatták a művészek hasonló felajánlásokkal. A képek a Tisza-partot ábrázolják, mártélyi képek, de vásárhelyi utcaképek is vannak köztük” – mondta el Sajtiné Imréné alpolgármester.

A bált éjfél előtt Hegyi Dávid és Réti Barnabás tették még színesebbé zenés műsoraikkal, a jótékony mulatozókat pedig éjfélkor svédasztal is várta. A szervezők felajánlásként egy sertést kaptak, amit feldolgozva tudtak újabb finomságokat varázsolni az egyébként sem üres asztalokra.

A jótékonysági bál bevételét természetesen a mártélyi diákok „kapják”. Az összegből a júniusra tervezett németországi, Altenahr testvértelepülésre történő utazás buszköltségét fedezik. A nyári hónap közepén 20-22 mártélyi diák és kísérői utaznak ki a partnerkapcsolat keretében a német testvértelepülésre.

szcs