A Magyar Vöröskereszt mozgalom 1921. február 9. óta működő ifjúsági tagozatának tagja szombaton ünnepelték a szervezet alapításának 97. születésnapját. Ez alkalomból az ország különböző pontjairól érkeztek fiatalok Hódmezővásárhelyre, hogy különböző játékos feladatokkal, csoportokra bontva tanuljanak és szórakozzanak együtt.

Kormos Ádám, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke elmondta, hogy 36 ezer tagja van a szervezetnek, amiből 3-4 ezer aktív önkéntes résztvesz a napi tevékenységekben is.

„Elsősorban az elsősegélynyújtás a fő tevékenységi körünk, de ezen felül még van csecsemőgondozás HIV/AIDS prevenció, valamint szervezünk különböző tudásanyag megszerzésére alkalmas táborokat is” – mondta Kormos. Hozzátette: a hódmezővásárhelyi területi szervezet nyert egy pályázatot, ahol különböző közösségi programokat lehet szervezni, de van hagyománya régiós szinten is, hogy a szervezet nagyobb rendezvényeket tart Csongrád megyében.

Herpai Ildikó, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Dél-alföldi régiójának vezetője tájékoztatott, hogy tavaly a megyei elsősegélynyújtó versenyt is Hódmezővásárhelyen rendezték és a pozitív élmények miatt tértek vissza a városba ünnepelni.

„Az ország egész területéről jönnek ide önkéntesek, akiknek bemutatjuk a Life Skills programot, amely során a társadalom aktívabb tagjainak szükséges képességeket sajátíthatnak el. A lényeg az, hogy minél többet nevessünk, minél jobban érezzük magunkat. Két csoportban fog a 40 fiatal, játékos keretek közt együtt dolgozni” – mondta Ildikó.

A csoportok elosztása után Kormos Ádám meggyújtotta a szervezetet első elnökének, dr. Vitéz Simon Elemének emlékére kihelyezett gyertyát. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg Magyarországon az Anyák napját, ugyanis ők kezdeményezték először, így 1925 óta minden május első vasárnapján nekik köszönhetően ünnepeljük az édesanyákat.

n.j.