Maroslelén szinte már hagyománynak számít, hogy az év elején a testület tagjai, illetve a meghívott vendégek falugyűlés keretében számolnak be az érdeklődőknek az előző esztendő történéseiről, illetve az idei tervekről. Ez 2018-ban sincs másképp, így csütörtök este a faluház nagytermében várták az érdeklődőket.

Elsőként Martonosi György polgármester beszélt a beruházásokról. – Már 2017-ben rekordösszegű volt a költségvetésünk, ugyanis 1 milliárd 171 millió forintból gazdálkodhatunk, s a kiadások után 807 millió forint lett a maradvány – számolt a község vezetője. Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezt a hatalmas összeget úgy érték el, hogy jelentős fejlesztési támogatás is érkezett, illetve érkezni fog a településre. Így például ebből finanszírozzák a Makót és Maroslelét összekötő út megépítését, a polgármesteri hivatal bővítését, ahol helyet kap majd a takarékszövetkezet és a rendőrség is, de a pénzből jutott még a könyvtár rendbetételére is. Ezen kívül 300 millió forint értékben egy tornacsarnokot is építenek Maroslelén.

Martonosi György polgármester

A helyi általános iskola fenntartója a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, így annak az igazgatója, Balázs József is részt vett a falugyűlésen. – Nagyon fontos számunkra, hogy az intézményeink megfelelően fejlődjenek, így például az elmúlt időszakban több mint 343 millió forintot különítettünk el erre a célra – kezdte az igazgató. Balázs József kiemelte: ennek kapcsán nem csupán a pedagógusok, hanem a diákok véleményét is kikérik. – A tanulók kérései között első helyen áll a bútorvásárlás, ezt követi a kerékpártárolók létesítése, harmadikként pedig kamerarendszer kiépítését szeretnék – tudtuk meg tőle. Tavaly a maroslelei iskolára összesen 32,7 millió forintot költöttek. Az összeg legnagyobb része, közel 17 milliót a felső tagozatosoknak helyet biztosító épület tetőszerkezetének a cseréje volt, de jutott még forrás új nyílászárók beépítésére, hőszigetelésre, új padok vásárlására, de egy grundpálya kialakítására is az udvaron.

Balázs József

A Maroslelei Nyugdíjas Klub tagjai aktívan részt vesznek a közösség életében. – Nagyon fontosnak tartom, hogy részt vegyek ezeken az összejöveteleken, hiszen itt mindent megtudok a településről – mondta a klub elnöke. Lajtár Kornélné is úgy véli: nagyon jól áll a falu, hiszen rengeteg a felújítás, így többek között a könyvtár is megszépült, aminek hamarosan megszervezik az ünnepélyes átadását. – Minket kértek fel arra, hogy valamilyen finomsággal készüljünk – mondta mosolyogva Lajtár Kornélné. A klubban sok a nagymama, így ők az unokák miatt amúgy is sokat sütnek, főznek. A hagyományos Mikulás-futáson például a nagyik forró teával várták a célba érkező gyerekeket.

Lajtár Kornélné

Munkatársunktól. K.