Marosvölgyi Gábor

A Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 című tárlat hatalmas időt fog át, és rendkívül gazdag anyagból merített. Marosvölgyi Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze, a tárlat egyik kurátora elmondta, hogy elsősorban a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum műtárgyai jelentették a válogatás alapját. Ezeket egészítették ki a Nemzeti Galéria, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a szentesi Koszta József Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, illetve egy-két magángyűjtő anyagával. Összesen 150 műtárgyat válogattak ki, az 1900 és 1990 közötti időszak legjellemzőbb, művészeti szempontból legértékesebb reprezentánsait. „Ez borzasztó sok egy ilyen kiállítás esetében. Ezek nagy része festmény. Harminc szobor van és mintegy 15 grafika. Utóbbi egyébként nagyon jelentős lett volna a vásárhelyi művészeti életben, viszont nem állt rendelkezésünkre akkora tér, hogy minden elférjen” – fogalmazott Marosvölgyi Gábor.

Arra a kérdésre, hogy milyen kép fog kirajzolódni a vásárhelyi művészeti életről ennek a 150 műtárgynak köszönhetően, a kurátor így válaszolt: „Csak remélni tudom, hogy egy olyan kép, ami megmutatja, hogy milyen változatos tudott lenni, illetve milyen speciális helyzetet jelentett, képviselt a vásárhelyi művészet ebben az adott időszakban, tehát 1900 és 1990 között.” Hogy pontosan miben mutatkozott meg a vásárhelyi művészet különlegessége, arról a szakember adott tájékoztatást:

##audio:5364##

Hasonló, ennyire átfogó fővárosi kiállítás az elmúlt évtizedekben nem volt Hódmezővásárhely életében, ami további különlegessége jelen tárlatnak. A budapesti megnyitóra hódmezővásárhelyi delegáció is utazik, köztük olyan művészekkel, akiknek művei bekerültek a válogatásba. A tárlat megtekinthető a Várkert Bazárban 2018. április 29-ig.

ÉR.

Fotók forrása: kogart.hu