Miért határozott úgy, hogy beszáll a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásba?

Legfőképpen azért, mert fontosnak éreztem, hogy egy olyan baloldali múltú városban, mint Hódmezővásárhely legyen legalább egy baloldali polgármester-jelölt.  Több lehetséges jelölt is szóba került, de később mindannyian visszamondták a jelölést, ezért magamra vállaltam. Fontosnak tartom, hogy a szavazólapon lesz legalább egy igazi baloldali jelölt. Sokan biztattak, hogy induljak és város iránti elkötelezettségem is erre sarkallt.

Miért nem támogatja Önt a pártja, az MSZP?

Valamiért úgy döntöttek a hódmezővásárhelyi alapszervezetnél, hogy inkább a Jobbik által „kitalált”  jelölt mögé sorakoznak fel, aki gyakorlatilag a trójai faló szerepét tölti be.  Hogy miért döntöttek így, arra a mai napig nem kaptam választ. Azért is furcsa ez, mert 15 évig voltam a helyi alapszervezet tagja.  
Az országos taggyűlés nem szavazta meg kizárásomat. Az első ülésen 64 tagból mindössze 14 vett részt, ezért az ülést fél órával későbbre hívták össze, melyen Botka László emberének, Mészáros Tamásnak a közreműködésével született meg a végleges döntés.

Ekkor csörgött a Rádió7 telefonja és Szanyi Tibor volt a vonal a vonal végén, az MSZP Európai Parlamenti képviselője, aki Strasbourgban hallgatta a műsort. Szanyi Kapitány a tőle megszokott karakánsággal állt ki párttársa mellett. Kijelentette: Büszke Hernádi Gyulára, szerinte kiváló polgármestere lenne Hódmezővásárhelynek és nincs kizárva az MSZP-ből.
Szanyi felháborítónak tartotta, hogy a helyi MSZP szervezet nem a baloldali zászlót vivő Hernádi mellé, hanem a Jobbik támogatásával induló jelölt mellé állt.
Szanyi kijelentette, hogy nem emelkedett még jogerőre Hernádi Gyula felmondása, így Ő mindenütt kiáll amellett, hogy egy olyan kitűnő baloldali zászlóvivővel, mint Hernádival ne fordulhasson elő olyan igazságtalanság, amit a hódmezővásárhelyi alapszervezetben kifundáltak.
Szanyi támogatásáról biztosította Hernádi Gyulát:

##audio:5362##

A műsorhoz Bacsa Pál, Hernádi Gyula párttársa  is hozzászólt, aki szintén támogatásáról biztosította a polgármester-jelöltet:
„Hódmezővásárhelyen előállt egy olyan helyzet, ami nem megengedhető. Meddig lehet folytatni az egyezkedést a Jobbikkal? Hernádi doktor ezzel szemben merész döntést hozott.”

##audio:5363##

Viszonylag gyorsan sikerült összeszedni a jelöléshez szükséges aláírásokat. Milyen tapasztalatot szerzett Ön e közben?

Viszonylag kis erőfeszítést kellett tenni,  ami köszönhető annak, hogy 40 éve élek és dolgozom a városban. Többen örömüket fejezték ki, hogy lesz baloldali polgármester jelölt. Sokan figyelmeztettek arra is, hogy, készüljek fel, mert indul a gyűlöletkampány!

Valóban ez történik?

Sajnos igen! Én is kaptam már fenyegető levelet, amit sajnos a feleségem olvasott el először. Őt megviselte, én azonban túllépek az ilyesmin. Elfogadhatatlannak tartom a vásárhelyiek közötti árkok ásását. Ez sehova nem vezet.

Ha Ön lenne Hódmezővásárhely következő polgármestere, akkor együtt tudna dolgozni a jelenlegi testülettel?

Mindenképpen. Hasonló helyzet alakulna ki, mint Szentesen, de az ottani baloldali polgármester is együtt dolgozik a kormánypárti többségű testülettel.

A polgármesteri programjának egyik legfontosabb pontja: a helyi építményadó felére csökkentése. Mit vár egy ilyen intézkedéstől?

Ezt az adót sokan túl magasnak tartják. Ezért mindenképpen ez lenne az egyik legfontosabb.

Második lényeges pont az idősek szociális gondozása. Miben könnyítené meg a vásárhelyi szép-korúak helyzetét?

Elsősorban az ápolók és egészségügyi dolgozók számát kellene emelni. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy az országot elhagyó fiatalok ismét felfedezzék Hódmezővásárhelyt és tartsák olyan vonzónak, ami miatt érdemes hazaköltözni.

Többen érdeklődtek adásunk idején, hogy a Tenisz Klub valóban az öné?

Dehogy! Az kb. 40-50 tagból álló társaság tulajdona. Társadalmi munkában vagyok az elnöke ennek, így maximum 1%-a az enyém.

(X)