Hegedűs: folytatni akarom az elődeim munkáját 16

 

Januárban adták át a Németh László Gimnázium megújult, korszerű ebédlőjét a diákok számára. A terem kedden este Hegedűs Zoltán (FIDESZ-KDNP) választási kampányának adott helyet, ahol pogácsával is készültek a fórumra érkező vendégek számára. A székek hat órára megteltek, így a szomszédos teremből is át kellett néhányat hozni, hogy elférjenek az érdeklődők. Cseri Tamás önkormányzati képviselő, a fórum moderátora bemutatta az eseményen felszólaló politikusokat. Először Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke beszélt a fenntartható fejlődés fontosságáról:

„Hegedűs Zoltán az egyetlen a jelöltek közül, aki képes fenntartani a fejlődést. Képzeljük el, hogy választás elé kerülünk azzal kapcsolatban, hogy egy olyan orvos műtsön minket, aki 10 éve foglalkozik nap, mint nap a szakmával, vagy az a segéd, aki látott már operációt” – fogalmazott Havasi.

Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke arra kérdezett rá, hogy miért kell agyonnyomni egy helyi ügyet az országos politikával. Hozzátette, bízik a hódmezővásárhelyiek ítélőképességében, abban, hogy mindenki tudja ki az, aki képviselni tudja a vásárhelyiek érdekeit.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje elmondta, két példaképe van: az édesapja és Almási István.

„Hódmezővásárhelyen sok minden van, ami irányt mutat. A mindennapos testnevelés, a már 10 éve jól működő és eredményes Egészséges Vásárhely Program, a Tram-train, valamint a minőségi otthoncsere program is minta értékkel bír az egész országban” – tájékoztatott a politikus.

Hegedűs beszámolt arról, hogy a város a helyi adókból kedvezményt biztosít a vállalkozók számára, hogy tudják emelni a béreket. Kifejtette: építkezni csak békeidőben lehet, nem szabad veszekedéssel szétforgácsolni azt az energiát, amit a fejlődésre kell fordítani.

„Szövetségesekre van szükség. A FIDESZ- kormány, Orbán Viktor és Lázár János, pedig nagyon erős szövetségesei Hódmezővásárhelynek. Azok a projektek, amik mostanában megvalósulnak, a Tisza szabályozásával és a vasút bevezetésével egyenértékűek, ha nem fontosabbak” – fogalmazott a FIDESZ-KDNP jelöltje.

Hegedűs Zoltán hangsúlyozta: szereti ezt a közösséget és az a célja, hogy a gyermekek minél jobb körülmények közt nőjenek fel, de az idősebbek is megtalálják a lehetőséget az egészséges, kényelmes és biztos élethez. Elmondta, hogy az elmúlt 4 év munkája, amit csinált – bár nem kapott túl nagy sajtófigyelmet – nagyon fontos lépések voltak a jelenlegi fejlesztések létrejöttéhez. Igyekezett a tervezéstől egészen a „szalagvágásig” végigvezetni a projekteket.

A politikus beszámolt az ipari park fejlesztésével kapcsolatban arról, hogy Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn járt Hódmezővásárhelyen, ahol elmondta: 5 milliárdot fordítanak az ipari park fejlesztésére.

Hegedűs tájékoztatott, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter is Vásárhelyen járt és együtt nézték meg az 5,2 milliárd forintból megújuló hódmezővásárhelyi laktanyát.

A jelenleg zajló munkálatokkal kapcsolatban az alpolgármester beszámolt a hamarosan megépülő Északi elkerülő útról és a Keleti elkerülőről is. Hozzátette, a belterületi és külterületi utakon is folyamatosan fejlesztéseket végeznek, valamint a csapadék és belvíz elvezető rendszer megújulásán is dolgoznak. Tájékoztatott a bölcsődék, óvodák és iskolák korszerűsítéséről is, ahol külön kitért arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara mintegy 5,5 milliárd forintból fejlődik és újul meg. Hozzátette: hatalmas büszkeség a város számára, hogy a kar mesterképzésére dupla túljelentkezés volt.

Hegedűs Zoltán elmondta, hogy a vásárhelyiek számára a gazdaság fejlesztése után az egészségügy a legfontosabb, ezért programjának része az is, hogy az összes hódmezővásárhelyi rendelő megújuljon. Kitért a kórház fejlesztésére is, ahol 2 ágyas, fürdős kórtermek kialakítása, valamint egy MRI eszköz beszerzése a cél. A polgármester jelölt beszámolt arról, hogy 416 millió forint a tartalék a költségvetésben, ebből megengedheti a város magának, hogy minden nyugdíjas korhatárt betöltött lakos boldogulásához 10 ezer forinttal járuljon hozzá.

A FIDESZ-KDNP jelöltje programjával kapcsolatban elmondta, hogy folytatni kívánja az elődjei által kijelölt útirányt. Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban határozottan kijelentette, hogy nem fogja őket beengedni a városba. Kiemelte, hogy tervének része, hogy minden oktatási intézmény megújuljon és a piac fejlesztése is fontos cél. A közbiztonsággal kapcsolatban tájékoztatott, hogy további kamerák telepítésével segítené a bűnmegelőzést. A programjának a része, hogy a város összes templomát és temetőjét felújítja, valamint eltörölné a sírmegváltási díjat is. Továbbá emelni fogja a szociális szférában dolgozók bérét, fejleszti az olvasóköröket és külön figyelmet fordítana Hódmezővásárhely zöld területeinek gondozására, a Kása erdő rehabilitációjára.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő elmondta: az legyen a polgármester, akinek többsége van, hiszen többség nélkül nem lehet az elképzeléseket és a terveket megvalósítani. Hozzátette, a pártállástól függetlenül mindenkinek az érdeke, hogy Vásárhely jobb hely legyen. Kiemelte: a Magyar Kormánynak az az érdeke, hogy Hódmezővásárhely fejlődjön.

„A legfontosabb üzenet, amit Hegedűs Zoltán elmond ezeken a fórumokon, hogy Hódmezővásárhelyen békességre, együttműködésre, közös munkára van szükség, nem pedig széthúzásra és káoszra. Az elmúlt 27 évben megtanulhattuk, hogy a felesleges viták és a veszekedés, attól veszik el az időt, hogy a városért dolgozzunk. Ha veszekednek a különböző politikai erők, akkor ki fog a város polgáraival foglalkozni? Ki fogja a munkát elvégezni? Azt gondolom, az lenne a legfontosabb, hogy Hódmezővásárhelynek olyan képviselő-testülete és polgármestere legyen, aki nem saját magával, vagy a másik politikussal, hanem a város polgáraival foglalkozik és megpróbálja őket segíteni” – fogalmazott Lázár János.

Az országgyűlési képviselő a fórumon bejelentette: március 29-én fogják átadni az északi elkerülőt:

„Hódmezővásárhely az egyik legmélyebben fekvő település az országban és napi 20 ezer autó halad át a városon, ez befolyásolja a levegő szennyezettségét. Meggyőződésem, hogy az elkerülő út átadásának a vásárhelyiek életminőségére közvetlen hatása van. Március 29-én pedig az északi elkerülő a kormány húsvéti ajándékaként, Nagypéntek előtt egy nappal átadásra kerül” – tájékoztatott Lázár János.

Elmondta, a kormány célja, hogy Szegedet regionális centrummá alakítsa, ezért kiemelt projekt a 47-es négysávúsítása, valamint a Szabadka-Szeged-Békéscsaba vasútvonal fejlesztése is. A Tram-trainnel kapcsolatban kiemelte, hogy a XXI. század Hódmezővásárhelyének szimbóluma lesz.

Az országgyűlési képviselő tájékoztatott, hogy 2000 katona fog Hódmezővásárhelyen állomásozni, ezzel a laktanya a város egyik legnagyobb munkaadója lesz. Hozzátette: itt lesz a honvédség legnagyobb harcoló alakulata. Kiemelte, olyan polgármester kell a városnak, aki katonavárosnak tekinti Vásárhelyt.

A Hódtó utcában történt lakástűzre reagálva Lázár János elmondta, hogy felújítási programot kell biztosítani a panelban lakók számára. A miniszter tájékoztatott, hogy a kormány szerint fontos kérdés, hogy a paneleket lakhatóbbá, élhetőbbé tegye. A minőségi otthoncsere programmal kapcsolatban kifejtette, hogy az első kifizetés és költözés mérföldköve lesz a mintaprogramnak.

A sírmegváltási díjjal kapcsolatban Lázár János azt javasolta, ha Hegedűs Zoltánt megválasztják, már március 1.-től a város fizesse ki a polgárai helyett.

Az időközi polgármester választással kapcsolatban az országgyűlési képviselő kiemelte: a jelöltek ne tegyék nevetségessé a provincializmussal a kampány hevében Hódmezővásárhelyt. Hozzátette: egy polgármester soha nem hazudhat.

„Van egy egyszerű kérdés, ami a választásokon még mindig megválaszolatlan: Miért lenne nekünk jó, ha nem Hegedűs Zoltán lenne a polgármester? Erre, egyelőre még értelmeset senki nem tudott mondani” – mondta Lázár János. Hozzátette, az is fontos, hogy a város első embere jól tudjon gazdálkodni. Kiemelte, az elmúlt 27 év legjobb költségvetési pozíciójából kezd a város önkormányzata 2018-ban.

A lakossági fórum egyik résztvevője elmondta, hogy Márki-Zay Péter szépen festett tányért rak az asztalra, étel nélkül. Hozzátette: minden józan választópolgárnak tisztában kell lenni azzal, hogy a legalkalmasabb jelölt Hegedűs Zoltán.

Témaként merült fel a Hódtó bekamerázása is, amiről Hegedűs Zoltán elmondta, hogy a kamerarendszer bővítése mellett áll és már a rendőrség segítségével készül egy program, ami a következő eszközök beszerelésének helyét tárgyalja.

Török Imre azzal kapcsolatban kérdezett, hogyan befolyásolná Magyarország sorsát, ha illegális bevándorlók betelepítésére kerülne sor.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a XXI. század Magyarországának sorsát a bevándorlás érdemben fogja érinteni. A nyugati országok közül vannak, akik megszervezik azt, hogy olcsóbb munkaerőhöz jussanak. Tájékoztatott, hogy ez nem pártpolitikai kérdés és nincs kompromisszum a témában.

„Milyen ország, aki a sajátjának nem ad pénzt, azért mert mást szociálisan támogat”- emelte ki az országgyűlési képviselő. Hozzátette: ezért nem mindegy ki irányítja a várost, az országot.

Az időközi polgármester választást február 25.-én tartják, Hódmezővásárhelyen.

 

(x)

 

n.j.