A Zrínyi 2026 Honvédelmi – és Haderő Fejlesztési Program keretében tavaly megkezdődött a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya rekonstrukciója.

„A laktanya korszerűsítése régóta esedékes volt. Azért vagyunk ma itt, hogy köszönetet mondjunk a vásárhelyi embereknek, hogy katonáinkat befogadták és katonavárosként szolgálják a hazát. Köszönet illeti Hegedűs Zoltán alpolgármestert is, aki nagyon sok segítséget és támogatást nyújtott abban, hogy katonáink méltó módon legyenek elhelyezve. A Zrínyi program arról szól, hogy a Magyar Honvédség professzionálissá váljon, ennek fontos részét képezik a laktanyák felújítása, korszerűsítése” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A köszönetnyilvánítás után a miniszter és az alpolgármester részletesen ismertették az eddigi és a jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatos terveket.

Dr. Simicskó István

A raktárépület renoválása már megkezdődött, illetve tavaly mintegy 1 milliárd 410 millió forintot fordítottak a felújításokra. Idén 1 milliárd 250 millió forintból fejlődik a laktanya, és 2020-ig mintegy 5,2 milliárd forintot költ a kormány a laktanyára. Egy teljes körű felújítási program valósul meg, amelyből megújul a legénységi épület, a raktár, a laktanyán belül az egészségügyi központ, az utak-és közművek, a  szociális helyiségek, és az irodai blokkok. Mindez biztosítja majd azokat a méltó körülményeket, amelyeket hazánk védői megérdemelnek.

A laktanya felújítása mellett honvédelmi szakközépiskola és kollégium is épül, amely egy kiváló lehetőség arra, hogy nyissanak a fiatalok felé, és a katonai utánpótlást biztosítsák a térségben. Jelenleg mintegy 6000 fős az állomány, ezt a tervek szerint 2026-ra 30.000-re növelnék. Az iskolával kapcsolatos munkálatok hamarosan megkezdődnek, az intézmény az Ady Endre utca elején lesz. „Elődeinek bezárták a katonaiskolákat, mi újakat nyitunk. Hol máshol tehetnénk ezt meg, mint Hódmezővásárhelyen, amely katonaváros?” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

A keddi sajtótájékoztatón a Honvédelmi Kórház és a vásárhelyi Erzsébet Kórház együttműködéséről is szót ejtett dr. Simicskó István. Kiemelte, a katonák gyorsabb ellátásban részesülnek majd a megállapodás értelmében, a vizsgálatok miatt nem kell Budapestre, vagy Kecskemétre utazniuk.

Honvédelmi Sportközpont is létesül Hódmezővásárhelyen, az országban az elsők között lesz városunk, ahol ez megvalósul. Kibővülnek ezáltal a lövészegyletek és a technikai sportok gyakorlásának lehetőségei is. Mindezt kulturált, fegyelmezett és biztonságos körülmények között gyakorolhatják majd.

A sajtótájékoztató végén Hegedűs Zoltán alpolgármester is köszönetet mondott a honvédelmi miniszternek. „ Alig több, mint 6 hónapja született meg az együttműködés, a kérések egy részének teljesítése már is folyamatban van, a munkálatok megkezdődtek. A kórház és a Honvédelmi Minisztérium együttműködése is sínen van” – mondta az alpolgármester.

Hegedűs Zoltán

Dr. Simicskó István a polgármester-jelöltekkel kapcsolatos véleményét is megosztotta.

„Látom azt a dinamikus fejlődést, amely az elmúlt időszakban megvalósult a városvezetésnek köszönhetően. Az elmúlt években Hegedűs Zoltánt ismertem meg alpolgármesterként, együttműködő volt és segítette a honvédség ügyét, és ezen keresztül azt is segítette, hogy nagyobb biztonságban éljenek a helyiek. Nem sok embert ismerek a városban, persze vannak ismerőseim, köztük Lázár János miniszter úr, akivel jó együtt dolgozni, egy mindig felkészült politikus, aki mindent megtesz a városért. Hegedűs Zoltán egy kiváló ember, sokat tett alpolgármesterként a településért, jól döntenek a vásárhelyiek, ha a folytatás mellett teszik le a voksukat.”

Dr. Simicskó István és Hegedűs Zoltán dr. Ruszin Romulusz dandártábornokkal együtt bejárták azokat a területeket, amelyeken már javában zajlanak a munkálatok.

 

Ács Helga