Kósa: Vásárhely a pályázati programok városa 9

 

„A Modern Városok Program keretében eddig 750 milliárdot kaptak meg a megyei jogú városok és települések a 3500 milliárd forintból. Cél, hogy 2022-ig be tudjuk fejezni a programot. Hódmezővásárhelyen több olyan program van,amely egyedülálló. Vásárhely a pályázati programok városa” – mondta Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, majd részletesen beszámolt a tervezett fejlesztések aktuális helyzetéről, amelyet kiegészített Hegedűs Zoltán alpolgármester is.

A Tram train tervezett összköltsége 73-75 milliárd forint

A fejlesztés előkészítése már megkezdődött. Ez egy egyedülálló projekt Vásárhelyen, mi több, Magyarországon is. Ha megvalósul, az egy megbízható, gyors és kényelmes közlekedést biztosít a Vásárhely-Szeged között ingázóknak.

Az Ipari Park fejlesztésére 5 milliárdot fordítanak

Az említett összegből már 1,6 milliárd forintot átutaltak a város számlájára. 100 hektáros területet érint a beruházás, az 5 milliárdban benne van az ehhez szükséges telep vásárlása, az infrastrukturális fejlesztés is. Ezenkívül létrehoztak egy munkacsoportot is, amelynek az a feladata, hogy feltérképezze a gépgyártás, az élelmiszeripar és a feldolgozóiparban rejlő lehetőségeket. Erre 2,6 milliárdot különítettek el.

30 milliárdos beruházás lesz a napelem park létrehozása

A gyenge termő adottságokkal rendelkező területeken mintegy 300 hektáron fognak létrehozni napelem parkot, az ezzel kapcsolatos előkészületek már megkezdődtek.

A Csongrád Megyei Agrárkamara Vásárhelyre költözik

Hódmezővásárhely agrár város, a mintegy fél milliárd támogatásnak köszönhetően a kamara átköltözik városunkba.

Kósa Lajos

Megújulnak, fejlődnek az oktatási intézmények

Az új könyvtár 4 milliárd forintból valósul meg, és óriási volumenű fejlesztések várnak a két gimnáziumra, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumra és a Németh László Gimnázium és Általános Iskolára is. A beruházások összértéke a két intézménynél 7,2 milliárd forint. A Bethlennek új kollégiuma épül, a Németh Lászlónak új épületszárnya lesz többek között. Felújítják a Cseresnyés Kollégiumot is, valamint a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola és az Eötvös József Szakgimnáziumot és Szakközépiskolát is, összesen mintegy 4 millárd forintból.

A Minőségi Otthoncsere Programra 5 milliárdot fordítanak

A Csengettyű közi szalagpanelek műszaki felújítása nem járna akkora mértékű érték- emelkedéssel. A Minőségi Otthoncsere Programra igen népszerű, jelenleg 67 érdeklődő, 28 kérelem, és 11 pályázati döntés született.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara mintegy 5,5 milliárd forintból fejlődik és újul meg

A Mezőgazdasági Kar idén első alkalommal elinduló mesterképzésre mintegy kétszeres túljelentkezés volt jellemző, ez egy hatalmas elismerés. A Szegedi Egyetemnek új rektora van, a városvezetés hamarosan tárgyal majd vele az elképzelésekről. A fejlesztések a felújítás mellett az eszközpark bővítését is szolgálják.

117 km hosszú kerékpárút épül

A vásárhelyiek körében nagyon közkedvelt a bicikli, mint közlekedési eszköz. Emellett jelenleg tárgyalások zajlanak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel arról, hogy a megépülő bicikliút turisztikai célokat is betöltsön. Ehhez szükséges például a Tisza töltés aszfalt úttal történő ellátása. A kerékpárút 11 milliárd forintból valósul meg, amelyből 750 millió forint már megérkezett a város számlájára.

Hegedűs Zoltán

Fejlődik a laktanya és katonai középiskolát hoznak létre

Hódmezővásárhelyen igen nagy létszámmal rendelkezik a helyőrség. A haderő fejlesztési programot a Honvédelmi Minisztérium valósítja meg, de a város feladata előkészíteni azokat a fejlesztéseket, amelyek nem a laktanyán belül valósulnak meg. Ilyen például a hódmezővásárhelyi kórházat érintő beruházás, amely 4 milliárd forintból valósul meg. Bentlakásos, katonai szakközépiskolát is létrehoznak. Debrecenben már működik egy ilyen iskola, nagyon jó tapasztalatokkal. A tervek szerint Hódmezővásárhelyen a 2020-as tanévben indítják el az első évfolyamot, amelyben a diákok átfogó honvédelmi képzést kapnak. Mintegy 250-300 tanuló képzésére készülnek.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter kérdésünkre reagálva megosztotta véleményét a polgármester jelöltekkel kapcsolatban is.

Hegedűs Zoltánt (FIDESZ-KDNP) relatíve jól ismerem, nem most kezdte a politikát, amikor Almási István polgármester részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetségének találkozóján, ő is jelen volt. Felkészült, naprakész, igazi vásárhelyi akit, ha megbíznak a város vezetésével, tökéletesen el tudja azt látni. Megbízható, lehet tudni, hogy mennyire elkötelezett. Kitűnő jelölt. Én rá szavaznék, ha vásárhelyi lennék” – osztotta meg véleményét Kósa Lajos.

Hernádi Gyulával kapcsolatban elmondta, nem tudja már követni, hogy az MSZP kizárta őt, vagy felfüggesztette. „Az MSZP belső viszonyait reménytelennek látom. Nehogy már Szegedről, vagy Budapestről mondják meg, ki legyen Vásárhelyen a polgármester. Hernádi úr egy régi motoros, ismerik, önkormányzati képviselő is volt. Az MSZP nem bízik meg benne? Akkor képviselőnek se jó. Azt gondolom, egy ilyen pártra ne szavazzanak, már csak ezért se.”

Márki-Zay Péterrel kapcsolatban a tárca nélküli miniszter többször hangsúlyozta, aki ennyiszer hazudott már, azzal óvatosnak kell lenni. „Az ő első két országos belépője orbitális hazugság volt. Azt hazudta, azért kamerázzák be az utcáját, mert polgármester jelölt lesz. Mindenki tudja, hogy már régóta zajlik a kamerázási program az országban. Mindez a város közbiztonsága érdekében. Aki első belépőnél hazudik, azzal legyünk óvatosak. Másodjára azt hazudta, azért rúgták ki a munkahelyéről, mert indult jelöltként. A munkahelye cáfolta, novemberben még szó sem volt arról, hogy indulna. Úgy tűnik, igaza van a volt munkáltatójának, az emberi minőségével kapcsolatban tényleg vannak kérdések. Hazudik többször és az emberek bizalmát kéri? Ha valaki politikus, és támogatják különböző szervezetek, vagy felvállalom nyíltan ezt, vagy azt mondom, köszönöm, ne támogassatok. De azt füllenteni, hogy független jelöltként indulok és közben ők támogatnak, ez a választók átverése.”

Ács Helga