Dr. Sánta Sándort a makóiak – de nem csak a makóiak – elsősorban politikusként, egykori polgármesterként, települési képviselőként és orvosként ismerik. Azonban négy évtizede rajong a képzőművészetért, s azon belül a festészetért. – Eleinte csak gyűjtöttem a képeket, illetve a különböző művészeti albumokat, aztán az egyik szomszédom tanácsára magam is ecsetet fogtam, valahogy így indult ez az egész – fogalmazott hétfő este a Hagymaház Galériában dr. Sánta Sándor. Az intézmény adott otthont annak a tárlatnak, mely ezt a negyven esztendőt ölelte fel. Erről így beszélt dr. Sánta Sándor:

##audio:5358##

– Nem volt egyszerű összehozni ezt a kiállítást, nem azért, mert nem akartuk, hanem a látható munkáim nagy részét magánszemélyektől kellett kölcsönkérnem, ugyanis orvosoknak, közjegyzőknek, ügyvédeknek, egyszóval a barátaimnak ajándékoztam el őket az évek alatt – árulta elt dr. Sánta Sándor. Makó egykori polgármestere, jelenlegi települési képviselője hozzátette: ezt az anyagot a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériából hozták át a Maros-parti városba.

Dr. Sánta Sándor a munkái között

Az idős alkotó most sem pihen. – A galériában is látható néhány olyan képem, amin még szinte a festék sem száradt meg – mondta mosolyogva dr. Sánta Sándor. Most is nagy munkában van, ugyanis azt tervezi, hogy az otthonában egy műtermet alakít ki. – Korábban volt ugyan, de a másik nagy szenvedélyem a régi bútorok gyűjtése, így azoknak kellett a hely, most azonban szinte minden szabadidőben azon fáradozom, hgy újból teret kapjon nálam a festészet – tette hozzá.

Az alkotóval hétfő este Gilinger Katalin beszélgetett a Hagymaházban. Előtte azonban Farkas Éva Erzsébet polgármester röviden méltatta dr. Sánta Sándort. – A képviselőtársam nem csupán kiváló orvos, kiváló politikus, hanem a paletta mestere is – szögezte le a városvezető. Farkas Éva Erzsébet ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5359##

Munkatársunktól. K.