Farkas Éva Erzsébet polgármester és Gálffi László színművész

Immáron tizenhetedik alkalommal ítélték oda a Páger Antal-színészdíjat, melyet vasárnap Farkas Éva Erzsébet makói polgármestertől vehetett át a Hagymaházban rendezett ünnepségen Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett színművész, aki a Halhatatlanok Társulatának is az örökös tagja.

A Páger család Téni bácsi makói szülőházánál

A makói önkormányzat 2002-ben alapította ezt a színészdíjat. Makó színészóriásának, Páger Antalnak kedvenc pecsétgyűrűjének a mását eddig a következő színészek vehették át: Halász Judit (2002), Garas Dezső (2003), Király Levente (2004), Venczel Vera (2005), Csákányi Eszter (2006), Kern András (2007), Törőcsik Mari (2008), Kulka János (2009), Bánsági Ildikó (2010), Rudolf Péter (2011), Kútvölgyi Erzsébet (2012), Cserhalmi György (2013), Gáspár Sándor (2014), Udvaros Dorottya (2015), Csuja Imre (2016), Eszenyi Enikő (2017) és Gálffi László (2018). A vasárnapi ünnepségen Farkas Éva Erzsébet polgármester külön kitért arra, hogy ez a mára már országos hírnévnek örvendő esemény civil kezdeményezésként indult. A városvezető ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5356##

Réz András, Gálffi László és Varga Márta

Esztendőről esztendőre egy kuratórium dönti el, ki kapja ezt a díjat. A tagok közül négyen, vagyis Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, valamint Réz András filmesztéta és Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája vasárnap el is jöttek Makóra. A kuratórium ötödik tagja, Hegedűs D. Géza színművész színházi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. A program elején megkoszorúzták Téni bácsi szülőházán lévő márvány emléktáblát, melyen a következő idézet olvasható tőle: “A tehetség Isten adománya, ez Makón a génekkel kerülhetett belém.” Ezt követően a Hagymaházban került sor a díjátadásra, melyet egy kerekasztal beszélgetést követett Gálffi Lászlóval és a kuratórium jelenlévő tagjaival, Varga Márta vezetésével. Zárásként levetítették Gálffi László egyik filmjét, az Utóéletet, melyben a Páger-gyűrűs egy kísértetet alakít.

– Eleinte szinte még megszólítani sem mertem Téni bácsit, hogy jöttem volna én ahhoz, hogy kezdőként beszéljek a színészóriással – kezdte Gálffi László. Megtudtuk tőle: azt is Páger Antalnak köszönheti, hogy az asztalosként dolgozó édesapja elhitte a fiáról, hogy színész. – A televízióban látott engem egy filmben szerepelni a két nagy kedvencével, Téni bácsival és Bulla Elmával, ez kellett neki ahhoz, hogy elismerje, mivel is foglalkozom – mondta mosolyogva. Gálffi Lászlót Páger Antalról, valamint a makói színészóriást jellemző eszköztelen színjátszásról is kérdeztük. Íme a válaszai:

##audio:5355##

A Hagymaház nézőterén: Kútvölgyi Erzsébet színművész

Munkatársunktól. K.