A magyarcsanádiak legújabb beruházása

– Nagyon örülök, hogy végre elkészült az új egészségházunk, a legnagyobb problémát az jelentette a számomra, hogy eddig nem volt a faluban gyógyszertár – mondta szombaton Veréb Mártonné. A magyarcsanádi asszony korábban busszal járt át a szomszédos Apátfalvára, ha kellett valamilyen tabletta. Ez most már a múlt, hiszen a csanádi főutcán lévő létesítményben egy patikát is kialakítottak. – A szívemmel van probléma, így igen sűrűn járok felülvizsgálatokra, s havonta rendszeresen 3-4 doboz gyógyszert ír fel nekem az orvos, amit eddig nem volt egyszerű kiváltanom – árulta el Veréb Mártonné.

Veréb Mártonné

– Ahol most a patika nyílt, amit az egyik makói gyógyszertár üzemeltet, volt a régi háziorvosi rendelő, mellé építettünk fel egy teljesen új részleget, s ide költöztettük át a rendelést – nyilatkozta Farkas János. A polgármester kiemelte: a teljes beruházs költsége 120 millió forint volt, az összeg egy részét az Európia Unió, a másikat pedig a Belügyminisztérium finanszírozta. Ennek köszönhetően az önkormányzatnak egy fillérjébe sem került az egészségház, ők csak azokat a közmunkásokat biztosították, akik részt vettek a munkálatokban. Az intézményhez egy belső parkolót is kialakítottak, így a betegnek nem kell a forgalmas 43-as főút mentén megállniuk. – Az idén október végéig még tervezünk nagyobb beruházásokat a községben, így például a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, valamint a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatunknak helyet biztosító épület felújítását, bővítését – tette hozzá Magyarcsanád első embere.

A magyarcsanádi praxishoz 1500 fő tartozik. A háziorvosi teendőket immáron tíz esztendeje dr. Aboul-Hosn Hussein látja el. – Óriási a különbség a régi és a mostani állapotok között, nem csupán a környezet modern, hanem a gyógyszertár megléte hatalmas előrelépés – vette át a szót a doktor, aki egyben települési képviselő is. Naponta átlagosan ötven páciens fordul meg nála. – Régebben többen is mondták, hogy ne írjak fel nekik semmit, mert nem tudják kiváltani, számos alkalommal én szereztem be a tablettákat, aztán később ezt átvállaták a beteggondozók, de legutóbb egy futárszolgálatot bíztunk meg ezzel – sorolta dr. Aboul-Hosn Hussein.

Magyarcsanád háziorvosa, dr. Aboul-Hosn Hussein

Az új létesítményt szombaton Lázár János is megtekintette. A miniszter, a térség országgyűlési képviselője nem csupán körbejárta szinte valamennyi helyiséget és beszélgetett a helyiekkel, hanem az új gyógyszertárban – az influenzás fertőzés elkerülése érdekében – vitaminokat is vásárolt. – Egy-egy kistelepülésen, mint amilyen Magyarcsanád is, fontos, hogy a lakosságot helyben lehessen tartani, ennek érdekében szükség van az ilyen jellegű egészségügyi fejlesztésekre is, hiszen ezek napi biztosítása pont olyan fontos, mint a munkahely vagy az oktatás – fogalmazott a politikus. Lázár János ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5352##

Az új csanádi patikában Lázár János miniszter is vásárolt

Munkatársunktól. K.