Hódmezővásárhelyen a piac évszázadok óta kereskedelmi és társadalmi központ. 2017 szeptemberében egy konzultáció során 1400-an mondták el véleményüket a vásártérrel kapcsolatban. Az árusok és vásárlók mintegy 78 százaléka azt mondta, hogy le kéne fedni a piacot, hiszen egy része ki van téve az időjárás viszontagságainak. A válaszadók több mint 64 százaléka szerint egységesíteni kellene a pavilonsor kinézetét és szolgáltatásait. Ezek a pavilonok régen épültek, ma már műszakilag is gyenge állapotban van néhány. A tulajdonosoknak választaniuk kell a komfort és a magas rezsiköltség között, hiszen ezek az épületek igen magas üzemeltetési költséggel járnak.

A város szempontjából fontos, hogy ezen a helyen a következő évtizedekben, évszádokban piac működjön. Viszont fontos, hogy olyan piac működjön, ami ki tudja szolgálni a 21. századi elvárásokat is. Ezért azt tervezzük, hogy a vásárteret teljes egészében felújítjuk, Új pavilonok épülnek, teljesen fedett vásárcsarnokot és piacteret építünk annak érdekében, hogy minden vevőnek és minden eladónak 21. századi komfortos vásárlási és értékesítési lehetőséget biztosítsunk” – mondta el Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere.

Hegedűs Zoltán

Az elöljáró hozzátette, hogy nem titok az, hogy szeretnék felvenni a versenyt a multi bevásárlóközpontokkal, hiszen a piac az a hely, ahol a vásárhelyiek magyar termékeket tudnak vásárolni, vásárhelyi őstermelőktől, illetve kis- és közepes vállalkozóktól. A piacfejlesztés célja, hogy segítsék a helyi őstermelőket, a vállalkozókat és segítsék a vásárlókat, hogy minél kényelmesebben tudjanak a jó minőségű termékekhez hozzájutni.

A jelenlegi vásárcsarnok belülről

A konzultáció lezártával a város vezetése döntött arról, hogy a tervezési szakaszt elkezdje, hogy miként fogjuk megújítani Hódmezővásárhely piacát. A városvezetés nem úgy szeretné eldönteni a piac fejlesztését, hogy azokat a szereplőket nem kérdezik meg, akik minden nap tevékenykednek itt, ezért az árusok, vállalkozók, kereskedők részére a konzultáció folytatódik” – tudtuk meg Fekete Ferenc önkormányzati képviselőtől.

Fekete Ferenc

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szeptemberi kérdőívekből kiderült, hogy sokan úgy vélik, hogy a piac nyitva tartása nagyon szűk intervallumban mozog. Fekete Ferenc elmondta, hogy azzal, hogy egy vásárcsarnok fog felépülni a piac területén, maga a vásártér nyitva tartása is meg fog változni. Számításaik szerint egy hétfőtől vasárnapig látogatható vásár valósulhat meg Vásárhelyen.

A tervek szerint a nyár közepén kész látványtervekkel tudnak a nyilvánosság elé állni, amit a piacon dolgozók, árulók, vásárlók véleményezhetnek, ezzel segítve a közös munkát, a piac fejlődését.

 

Sz.Viktor