Makón 2018 a vállalkozók, a vállalkozások éve, ugyanis 2015-ben döntött a képviselőtestület arról, hogy minden évet, egy tematika köré építenek. Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere elmondta, hogy kiemelten fontosak a vállalkozók a város életében, hiszen családok megélhetését biztosítják és a város fejlődéséhez szükséges adóbevételből tudják a fejlesztéseket megvalósítani.

„Mindenképpen az ő támogatásuk szükséges ahhoz, hogy még élhetőbb várossá váljon Makó. A Best of Makó díjat 2012-ben alapította az önkormányzat. Egy teljesen független bizottság dönti el, hogy ki nyerheti meg ezt a védjegyet, ami a minőségi védelmet garantálja a vállalkozásoknak. Az önkormányzat annyiban járul hozzá, hogy minden évben média megjelenési lehetőséget fizet a bizottság által kiválasztott nyertesek számára” – mondta a polgármester.

A független bizottság három kategóriában döntött az idén: vendéglátás, szálláshely, valamint egyéb szolgáltatások.  Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta, miután a fürdő megépült, számítottak arra, hogy egyre több turista fog Makóra jönni.

„Így ajánljuk a makói vállalkozásokat valamilyen formában a vendégeknek. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, de meghoztuk a döntést, ma pedig átadjuk a díjakat. Az elmúlt évben majdnem 30 ezer vendég éjszaka volt a városban. Ez 9,8%-os növekedés, így elmondhatjuk, hogy Makón növekedett a legnagyobb mértékben a megyében a vendégéjszakák száma” – fogalmazott Tóth István. A döntéssel kapcsolatban elmondta: az a legfontosabb, mennyit fejlődött a vállalkozás. Hozzátette, azt is figyelembe veszik, mennyire vannak a vendégek megelégedve.

A Grand Hotel Glorius Vigadó könnyed eleganciája, immár harmadjára teremtett tökéletes hangulatot a díjátadó gálának. Bodrogi Ferenc, a Grand Hotel Glorius Hotelt és Vígadót üzemeltető SK Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagy elismerés számukra, hogy ők biztosíthatják a helyszínt a rangos esemény számára.

„A kollégáimnak ilyenkor is a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtani, mint mindig, minden napon. Az érkezéskor finom pezsgővel várjuk a vendégeket, akik az értékelő beszédek és a díjak átadása után a svédasztal gyümölcseit élvezhetik” – tájékoztatott Bodrogi.

Miután megteltek az asztalok, Tóth István rövid köszöntője után az est háziasszonya, Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta beszédét, majd átadta a három kategória győztes pályázóinak a díjakat. A nyertes vállalkozásokat külön jutalmazta a Rádió 7 is. Égető Gyula, a Rádió 7 és a promenad.hu cég- és szerkesztőség vezetője a hírportálra 30 nap időtartamra, bruttó 120 ezer forint értékben oldalhasáb banner-megjelenést, valamint a Rádió 7-be bruttó 731.520 Ft értékben,  90 darab, egyenként 20 másodperces reklámspot sugárzást biztosít a nyertes vállalkozásoknak.

„Általában egy rádiót arról ismernek, hogy műsort készítenek és eszükbe se jut az embereknek, hogy ez egy gazdasági vállalkozás, hiszen a Rádió 7 egy kereskedelmi rádió. Nagyon jól esik egy vállalkozásnak, ha észreveszik, hogy tett valamit az adott településen. Ilyen a Best of Makó is, amin már tavaly is díjakat adományoztam” – mondta Égető Gyula, a Rádió 7 és a promenad.hu cég- és szerkesztőségvezetője.

A Best of Makó pályázat díjazottjainak Herczeg Sándor, a Rádió 7 értékesítési vezetője adta át a nagyvonalú felajánlásokat.

A díjak kiosztása előtt a vendégek az Írisz Táncklub csodálatos műsorát tekinthették meg.

A Szálláshely kategória győztese a Camping Motel Makó, Maros-part lett. A vállalkozás képviselője és a Camping vezetője, Tóth István elmondta: idén először adták be a pályázatot és nagyon örülnek, hogy nyertek. Hozzátette, reklámtáblákra szeretnék költeni a díjat.

„1982-óta vagyunk a Maros partján. Ez a kemping nem csak sátras, hanem vannak bungalóink és szobáink is. Mivel a terület része a Kőrös-Maros Nemzeti Parknak, így a jövőben bővítés gyanánt újításokat szeretnénk végezni” – mondta István. Elmondta, hogy nagyon örül a Rádió 7 különdíjának, amit szeretnének teljes mértékben kihasználni.

A vendéglátás kategóriában, a Papp Fagyizó nyerte meg a nívós díjat. Papp Dániel cukrász elmondta, hogy a fagyizójukat 2017 júniusában nyitották meg, de egy 25 éve működő cukrászdát is üzemeltetnek.

(Papp Dániel, Farkas Éva Erzsébet és Papp Róbert)

„Újítottunk egy kicsit és megnyitottuk a központban a fagyizónkat a Csipke soron. Nyáron, amikor még jó idő volt minden nap nyitva voltunk. Szeretnénk a hirdetési lehetőségeinket kihasználni, így a rádióban a cukrászdát is szeretnénk promótálni, mivel nincsen még fagyiszezon” – fogalmazott Papp Dániel. Hozzáfűzte, a kedvenc fagyija a velencei álom.

Az Egyéb szolgáltatások kategória nyertese a Loft Cafe lett. Károlyi Zoltán a működtető Kft. egyik tulajdonosa a céggel kapcsolatban elmesélte: egy gyerekkori álom kiteljesedése.

„Gyakorlatilag most egy hatalmas elismerésben részesültünk. Ezek szerint a városnak és a bíráló bizottságnak is tetszik, amit csinálunk, ami egy hatalmas lökést ad számunkra, hiszen tele vagyunk tervekkel” – mondta Zoltán.

A három kategória eredményeinek kihirdetése után Égető Gyula a Rádió 7, valamint a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének képviseletében Tóth István átadták az általuk alapított különdíjat a Varázslat Kozmetikának.

Mikán Lilla és Tarita Eduárd elmesélték, hogy együtt találták ki és építették fel csempéről csempére a Varázslat Kozmetikát. Elmondták, hogy 2017 év elején kezdték a vállalkozást, ahova azóta már külföldről is érkeznek vendégek. Elárulták a sikerük titkát is.

„Nagyon szerettem volna létrehozni egy olyan kozmetikát, ami nem olyan, mint a többi. A mai kor kozmetikusától nem csak az várja a vendég, hogy az arcát szépítsék, hanem azt is, hogy a lelkével is foglalkozzanak. Én próbálom ezt bevezetni a mindennapi munkámba” – mondta Lilla. A fiatalok nagy örömmel fogadták a különdíjat, mivel óriási segítséget jelent számukra, hogy nem csak újsághasábokon és a közösségi médián tudnak hirdetni, hanem a Rádió 7 segítségével rengeteg emberhez eljut a kozmetika híre.

A Makó Híradó internetes Hírportál is ajánlott fel különdíjat, amit a Jázmin Apartman nyert meg.

A Givaudan Hungary Kft. különdíját az Oázis Panzió „vihette haza”. A díjat a cég képviseletében Farkas Éva Erzsébet adta át. A polgármester ezek után egy-egy üveg borral hálálta meg a pályázóknak, hogy szolgáltatásaikkal emelik Makó turisztikai értékét, majd a független zsűri tagjainak is megköszönte a munkáját. A bizottság tagjai: Tóth István a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke, Donáth Roland a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara térségi elnöke, Vezekényi Péter a Grand Hotel Glorius igazgatója, valamint Gergely Gábor a Hagymatikum Gyógyfürdő igazgatója.

A díjak kiosztása után a vendégek a svédasztalos vacsora finomságai közül válogathattak, a zenéről a VOC-ART’ Zenekar gondoskodott.

n.j.