A nemrég felújított makói városháza dísztermében csütörtökön tartották az első hivatalos eseményt. Huszonhárman tették le a magyar állampolgársági esküt Czirbus Gábor alpolgármester előtt. Tizenhárom nő, hat férfi és négy kisgyermek kapta meg a magyar papírokat. Ahogy korábban, így most Romániában és Szerbiában élő magyarok döntöttek úgy, hogy igénylik a magyar állampolgárságot. Érdekesség, hogy csütörtökön egy német nő is így tett. Tamásy Kornelia közel 46 esztendeje lakik Makón, itt van a családja, itt vannak a barátai, ezért határozott így.

A német mellett most már magyar állampolgár is Tamásy Kornelia. Czirbus Gábor adta át neki a papírokat

Czirbus Gábor alpolgármesterrel közösen mondták el a jelenlévők az eskü szövegét. Ezt követően pedig együtt elénekelték a Himnuszt Molnár Bettina, a József Attila Gimnázium diákjának a segítségével. – Mi magyarok, mi makóiak összetartunk, ennek egyik legfontosabb jelképe az az Országzászló, melyet tavaly állítottunk újra – tért ki a beszédében erre momentumra az alpolgármester. Czirbus Gábor ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5343##

Iasura Rozália és Kopacz Erzsébet

Iasura Rozália egy Temesvár melletti kis faluban, Varjason lakik. – Egy nagyszentmiklósi gyárban dolgozom, sűrűn járunk át Magyarországra, Makóra bevásárolni, Hómdezővásárhelyre pedig orvoshoz, s ami a legnagyobb különbség a két ország között az, hogy Magyarország sokkal tisztább, mint Románia – árulta el a középkorú nő. Elsőként csak ő tette le az állampolgársági esküt, de szeretné, ha idővel a férje is követné ebben. –  Édesapám magyar volt, de sajnos nem élhette meg ezt a napot, de biztos büszke lenne a lányára ezért, amit most tettem – mondta végül kicsit szomorúan Iasura Rozália.

– Ez nem lehet számunkra kérdés, magyarok vagyunk, így esküt kell tennünk! – vette át a szót Kopacz Erzsébet. A nő Csíksomlyón született, de most a párjával nem messze lakik Aradtól egy kis településen. Mivel mind a ketten nyugdíjasok lettek, ezért úgy döntöttek, a már több mint húsz éve Magyarországon, pontosabban Vácott és Monoron lakó gyermekeik közelében szeretnének élni, ezért igényelték a magyar állampolgárságot. A papírok megszerzésén túl még egy fontos lépést is tettek annak érdekében, hogy sűrűbben láthassák az unokákat: házat vettek a Nógrád megyei Érsekvadkerten.

Munkatársunktól. K.