Hazánk apróvad-gazdálkodásának talán a legfontosabb tényezője a mezei nyúl. Az elmúlt évtizedben több kutatás és tanulmány foglalkozott gazdálkodásának ökológiai illetve ökonómiai problémáival anélkül, hogy egyes vadgazdálkodási egységtől eltekintve komolyabb foganatja lenne a kidolgozott, jó és hatékony módszerek gyakorlati bevezetésének.

Az utóbbi évtizedek tapasztalatai alapján az mutatkozik, hogy a mezei nyúl helyzete hazánkban lényegesen romlott. A faj problémája elsődlegesen a létszám csökkenésében figyelhető meg. A szakmai tanácskozást épp ez hívta életre, erre szeretnének megoldást találni.

A konferencián részt vett a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és Soós László tájegységi fővadász, mint szervezők, a meghívottak pedig a Hódmezővásárhely környéki vadászterületek jogosultjai voltak.

„Azt szeretnénk elérni, hogy alapozzunk meg egy jövőbe mutató, hosszabb távú együttműködést a Mezőgazdasági Kar szakemberei illetve a meghívott és később csatlakozó vadászatra jogosultak között, annak érdekében, hogy sikeresen tudjuk kezelni a mezei nyúl problémáját” – nyilatkozta dr. Majzinger István, egyetemi docens.

Dr. Majzinger István

 

Sz.Viktor