Dr. Kozák Péter

##audio:5338##

 

Mi és miért változott változott január 1-től?

A hozzájárulások rendjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság módosította annak érdekében, hogy országosan egységes legyen az árvízvédelmi közlekedés rendje. A legmarkánsabb változás abban áll, hogy ez évtől már nem a személyigazolvány számának feltüntetésével kerül kiállításra az engedély, hanem rendszámmal rendelkező gépjárművek esetén a rendszámot kell rögzítenünk.

Sokan használnak segédmotort, mopedet. Ezeken pedig nincs rendszám, ugyanakkor a horgászok előszeretettel használnak ilyen járműveket.

Ebben az esetben az alvázszám helyettesítheti a rendszámot.

Mennyibe kerül egy évre a használati díj?

A díjak differenciáltan kerültek megállapításra. Az egy éves díj 6000 forint, a nyugdíjasoknak igénybe vehető díjkedvezmény pedig 5000-ről 3000 forintra mérséklődött. A hivatali feladatokat ellátó szervezetek díjmentesen juthatnak az engedélyhez. A mozgássérültek pedig igényelhetik a díjmentességet, amit egyedi elbírálás után vehetnek igénybe.

Mi a helyzet azokkal, akik a lakhelyüket csak ilyen úton tudják megközelíteni?

Esetükben egyéni mérlegelésre van lehetőség, de jogosultságuk megállapítását követően ők is díjmentesen juthatnak az engedélyhez.

Milyen területre érvényesek ezek az engedélyek?

Az ATIVIZIG teljes működési területén használhatóak.

Milyen szabályokat kell betartani azoknak, akik ilyen területen közlekednek?

Fontos, hogy engedéllyel is csak akkor közlekedhetnek az árvízvédelmi területen, ha az utak állapota azt megengedi és lehetővé teszi. Ha az utakat sorompóval lezárják, akkor még engedély birtokában is tilos használni azokat.
Másik fontos szabály, hogy az árvízvédelmi töltés koronáján még rövid ideig sem szabd parkolni, engedéllyel sem. Az árvízvédelmi töltés védett oldalán azonban megengedett, amennyiben a talajviszonyok és egyéb körülmények lehetővé teszik. Érdemes betartani ezeket, mert a vízügyi igazgatóság munkatársai, a vízirendőrök és az illetékes rendőrhatóság is elkérheti az engedélyt. Ennek hiányában a járművezető bírságra számíthat. Mindenesetre örömteli, hogy a tevékenységi területünkön a meghatározó többség jogkövető magatartást tanúsít.