Agócs Gergely az előadásában, könyvbemutatóján részletesen beszélt az öreg dudással való első találkozásáról, és további kapcsolatukról. Az egyik legjobban dokumentált adatközlőként említette. Pál Istvánnal 1992-ben ismerkedtek meg, és huszonhárom éven át volt a segítségükre kutatásaikban.

„István bácsi egy olyan mesebeli embernek tűnt, akit minden néprajzkutató maga elé képzel” – mesélte Agócs. Videó felvételeken keresztül idézte meg Pál István nógrádi pásztort, így az érdeklődők megismerhették rendkívül eredeti személyiségét. ,,Nekem könnyű volt a meséket megtanulnom, mert beleszülettem” – ilyen egyszerűen árulta el titkát Pál István, aki 1919. február 25-én született Kétbodonyban.

Kanászként, majd juhászként dolgozott. Számtalan élmény és történet mellett Agócs Gergely a történelmi, néprajzi hátteret is felvázolta, ami meghatározta ezeknek az egyszerű, de mély műveltségű embereknek a tudását a Kárpát-medencében, illetve Nógrád megyében.
A nem rég megjelent könyv elején a bevezető tanulmányban Pál István hagyományos műveltségének kereteiről és életéről, míg a kiadvány második felében meséi olvashatóak, amelyhez hangzó- és mozgókép mellékletek is tartoznak CD-n és DVD-n.

forrás: Végső István