Halmágyi Pál és Nógrádi György

A határ közelsége miatt Makón egy kicsit kiemeltebben foglalkoznak az itt élők a migrációval, mint mondjuk az ország közepén élők. Ezért hétfő este szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a Korona Konferenciaközpont földszinti nagytermében, olyan sokan voltak kíváncsiak Nógrádi György: Németország, migráció és Európa című előadására. A neves biztonságpolitikai szakértő a Városépítők Társaság és a Makói Polgári Szalon meghívására érkezett a Maros-parti városba, hogy a Közélei Klub keretében tájékoztatást adjon ebben a témában.

Még pótszékeket is be kellett hozni

Nógrádi György előbb röviden ismertette a három nagyhatalom, vagyis az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Oroszország szerepét a világban, a gazdaságban. – Ez szükséges ahhoz, hogy megértse mindenki, hogyan is változik a helyzet, vagyis miként kerülnek egyre jobb pozícióba a kínaiak a vetélytársakkal szemben – fogalmazott a szakértő. Ezt követően pedig kitért arra, hogy az Európába igyekvő bevándorlók – akiknek a nagy többsége muszlim – miért nem a hasonló országokat célozzák meg. – A gazdag arab államok ugyanis elutasítják őket, olyan kemény feltételeket szabnak, amiket nem tudnak teljesíteni – mondta Nógrádi György. Érdekességként megjegyezte, a migránsok korábban előszeretettel indultak Ausztráliába, de ott sem jártak sikerrel. – Még az ausztrál partok előtt a hatóságok megállították a bevándorlókkal teli hajókat, vizet és élelmiszert adtak nekik, s a kapitánynak pedig pénzt, hogy vigye máshová őket – tudtuk meg az előadótól.

– A törökök is fontos szerepet játszanak a migrációs kérdésben, az Európai Uniótól elvileg 3 milliárd eurót kapnak azért évente, hogy ott tartsák a migránsokat, ez azonban nem nagyon működik, mert a két fél alig teljesíti a feltételeket – folytatta Nógrádi György. A török határon lévő kerítésnél eddig több mint 10 ezer menekülőt lőttek már le. – Még a magyar kormány döntése előtt javasoltam, hogy a déli határainkon kerítést kellene építeni, akkor többen emiatt bolondnak tartottak, de mára már bebizonyosodott, a határzár működik – sorolta a szakértő. Nógrádi György az egykori Jugoszláviában évekig üzemeltetett egy szállodát, így beszél szerb-horvátul is. – A migránshullám kitörésekor átmentem Szerbiába, hogy a saját szememmel lássam, mi is történik ott a valóságban, naponta ezrek jöttek, sok szerb pedig üzletet látott ebben – szögezte le. Csak egy példát említett erre: 100 euróért eladott egy szerb férfi egy kerékpárt az egyik bevándorlónak, aki azzal ment a határig, majd a bicajt hátrahagyva folytatta az útját, a járgányt pedig az árus társa visszavitte, így azt naponta többször is el lehetett azt adni.

– Németországban 4 millió török él, ezért a török kormány migrációval kapcsolatos álláspontja kérdésében Angela Merkel kikérte a náluk lévő török szervezetek vezetőinek a véleményét, megdöbbenve tapasztalta a kancellár, hogy valamennyien nem őt, hanem az anyaországuk miniszterelnökét, Recep Tayyip Erdogant támogatják – fogalmazott Nógrádi György. A németeknek évente közel 300 ezer új munkavállaló kell. A bevándorlókkal kívánták ezt a hiányt pótolni, azonban nem vált be, mivel a migránsok döntő többsége képzetlen, illetve sokan nem is akarnak dolgozni, csak a segélyek érdeklik őket. – Amellett sem szabad elmenni, hogy a migránsok között alig van politikai menekült, főleg gazdasági bevándorlókról kell beszélnünk, akik között terroristák is vannak, hiszen százezrek jöttek úgy be Európába, hogy a hatóságok nem is tudnak róluk – összegzett Nógrádi György.

Vajda József

A szerdai előadáson nem csupán makóiak voltak, hanem a szomszédos településekről is jöttek érdeklődők. Így például három kistérségi polgármester, a kiszombori Szegvári Ernőné, a magyarcsanádi Farkas János és a nagylaki Locskai Zoltán is ott volt, valamint a makói alpolgármester, Czirbus Gábor. A hallgatóság soraiban foglalt helyet Vajda József is. – Nagyon foglalkoztat ez a téma, ezért jöttem el, de ugyancsak meghallgattam korábban Georg Spöttle hasonló előadását is – árulta el a makói férfi. Hozzátette: szeretni biztonságban tudni a gyermekeit, illetve az unokáit. – A feleségem Kiszomboron tanít, ahol naponta tapasztalja a jóval nagybb rendőri jelenlétet a határ miatt – emelte ki Vajda József.

Munkatársunktól. K.