Harminc év után 2% alatt a munkanélküliség 16

 

Este hat órakor vette kezdetét a Szabadság olvasókörben tartott választási fórum, amit Cseri Tamás önkormányzati képviselő nyitott meg. Őt követte Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke, aki elmondta: már fiatal pályakezdőként 94-ben szomszédok lettek Hegedűs Zoltánnal, aki a FIDESZ-KDNP jelöltje a februárban tartott időközi polgármesteri választásokon.

„Az alpolgármester, már akkor sem ijedt meg a munka nehezebbik oldalától. Szorgalmas és figyelmes, aki otthon is rengeteget segített és segít a családjának” – mondta Bálint Gabriella.

Ezek után Grezsa István önkormányzati képviselő, háziorvos is felszólalt:

„Sokat gondolkoztam rajta, miután a betegeimmel beszéltem róla, hogy milyen legyen egy polgármester. Szerintem egy nyugodt, normális személyre van szükség a város élén, akinek a konszenzus teremtésre alkalmas a személyisége. Arról kell február 25.-én dönteni, hogy ki vezesse a várost, ez nem a kormányról, vagy a FIDESZ-ről szól” – mondta a képviselő.

Hegedűs Zoltán alpolgármester, a FIDESZ-KDNP jelöltje kiemelte:

„Almási István 2014-ben, mint mérnököt kért fel a fejlesztések felügyelésére. A megkezdett feladatok folytatása számomra becsületbeli ügy. Olyan polgármester szeretnék lenni, mint amilyen ő volt. Hódmezővásárhely mindannyiunk otthona és mindenki érdeke, hogy együtt dolgozzunk a közös jövőnkért” – mondta Hegedűs. Hozzátette: a sikerekhez jó szövetségesekre van szükség és Orbán Viktor szövetségesének tekinti Hódmezővásárhelyt.

Az alpolgármester tájékoztatott arról, hogy 1990 óta nem volt még a város ilyen jó helyzetben, mivel nincs adóssága, nőtt a cégek bevétele és csökkent a munkanélküliség is. Beszámolt a 2018-as költségvetéssel kapcsolatos konzultációkról, amit a város legjelentősebb civil szervezeteinek vezetőivel folytatott. A vásárhelyi beruházásokkal kapcsolatban elmondta: 23 milliárd forintért 48 beruházás ért eddig a végéhez és további 39 beruházás van folyamatban. Kifejtette, hogy a közlekedést tartja az egyik legfontosabb kérdésnek, majd beszámolt az elkerülő utak, a Tram-Train, a belterületi és külterületi utak állapotáról is. Elmondta, hogy egyre többen érdeklődnek a külterületi ingatlanok után, ezért is fejlesztik a környéket.

Hegedűs Zoltán kitért az esővíz elvezető csatorna fejlesztésére, valamint a megújuló óvodákra, iskolákra, bölcsődékre is. Elmondta, hogy az egészségügy minden vásárhelyi számára fontos, ezért az összes rendelő meg fog újulni a városban, valamint a kórház is további fejlesztések előtt áll, ugyanis szeretnék átalakítani a fekvőbeteg ellátást.

A minőségi otthoncsere programmal kapcsolatban az alpolgármester tájékoztatott: további 6 család szerződésének aláírásáról fognak dönteni a pénteki rendkívüli közgyűlésen. A Modern Városok Programon belüli 19 projektről elmondta: azon dolgoznak, hogy idén mind a 19 elinduljon.

A jövőről és a céljairól Hegedűs azt mondta, hogy a munkát és a gazdaságot mindenképpen támogatni kell. Ezért bővül az ipari park, valamint ezért emelnék meg a közfoglalkoztatottak fizetését. Tájékozatott arról, hogy felújítaná az összes templomot, valamint a nem önkormányzati tulajdonban lévő iskolákat, óvodákat is. Kifejtette: fontosnak tartja, hogy a temetők rendben legyenek, valamint mindent meg fog tenni azért, hogy eltöröljék a sírmegváltási díjat. Programjának része még a Kása erdő bevonása a város „vérkeringésébe”, valamint az olvasókörök korszerűsítése is.  A laktanyával kapcsolatban elmondta: az épületek 30%-a lesz az idén felújítva.

Lázár János országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a gyűlölködés helyett a nyugalom, a város fejlődése a legfontosabb. A miniszter a fórumra a kormányülésről érkezett, így beszámolt az ott történtekről. Elmondta, hogy Orbán Viktor Miniszterelnök meghívta Hegedűs Zoltánt kávézni jövő hét szerdára, hogy meghallgassa a polgármesterjelölt terveit. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormány 72 milliós soron kívüli támogatással segít a nemrég csődbe ment Csanádpalotai önkormányzaton.

„Ma a kormány a javaslatomra úgy döntött, hogy megmenti Csanádpalota önkormányzatát. Elsősorban azért, hogy az ott élő embereknek legyen fizetése, a gyerekeknek legyen mit enni” – mondta Lázár János.

Az országgyűlési képviselő beszámolt arról is, hogy Szabó Bálint, szegedi ügyvéd nyílt levél formájában felkereste a SZEVIÉP ügyében, amire a fórumon, a sajtó nyilvánossága előtt választ is adott:

„Ismeretes, hogy mintegy 500 szegedi, Szeged környéki és vásárhelyi vállalkozót károsított meg a SZEVIÉP csődje 2009-ben. Jelenleg is büntetőeljárás, nyomozás folyik, sőt vádemelés is történt már az ügyben. Szabó Bálint összegyűjtötte a még működő vállalkozókat és károsultakat, és azt kéri a kormánytól, hogy soron kívül ezeket az embereket kártalanítsa. Nekik semmiféle esélyük nincs, hogy az alvállalkozóként elvégzett munkájukért megkapják a pénzüket. Azt fogom kérni a kormányzattól, hogy a levelét és a megkeresését vegyük komolyan és azt is fogom javasolni, hogy a kártalanítás a szegedi városvezetés elszámoltatásával együtt történjen” – tájékoztatott a miniszter.

A helyi ügyekkel kapcsolatban Lázár János elmondta: egy politikai háborúval a város veszíthet a legtöbbet, ugyanis nem az ország, hanem Vásárhely sorsa forog kockán. Kifejtette, hogy nem elég jó vezetőnek lenni, csapatot is kell tudni építeni. Hozzátette, hogy szívesen lesz tag Hegedűs Zoltán csapatában. Az országgyűlési képviselő beszámolt a Központi Statisztikai Hivatal, egyik legfrissebb felméréséről is, ami kimutatja: 2018 januárjára 2% alá csökkent a munkanélküliség Hódmezővásárhelyen, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint 500 munkanélküli van jelenleg a városban. Ahhoz, hogy ez valóra váljon, 30 év kemény munkájára volt szükség.

Lázár János az együttműködés fontosságával kapcsolatban kiemelte, hogy 19 polgármesterrel dolgozik együtt országgyűlési képviselőként, párttól függetlenül. Véleménye szerint a jó polgármester, ha mond valamit, az úgy is történik.

Az ország helyzetével kapcsolatban a miniszter beszámolt arról, hogy a bevándorlás kérdése, egy nagyon komoly probléma, amivel kapcsolatban minden képviselőt, városvezetőt meg kell kérdezni: mit akar? A kérdésre pedig egyértelmű választ kell mindenkinek adnia, ugyanis a témát nem lehet vállvonogatással elintézni, nincs kompromisszum. Hozzátette: az elkövetkező 20-30 év legfontosabb kérdése lesz a bevándorlás.

„Kedden a Miniszterelnökkel Bécsben jártunk, ahol azt hallottam a város egyik legfontosabb emberétől, hogy az átlag általános iskolában a 200 gyereknek a fele nem katolikus, hanem muszlim. Ez nincs így Ausztriában, de Bécsben így van. Én arra akarom letenni az eskümet, ha megválasztanak április 8.-án, hogy megakadályozzam a bevándorlást” – mondta Lázár János. A miniszter felhívta a figyelmet arra, bár a minimálbér Magyarországon alacsonyabb, mint nyugatabbra, de így is sokkal több, mint Afrikában.

A fórumon a Hódtó utcai tűz kapcsán felmerült, hogy felül kéne vizsgálni a régi panelek elektromos hálózatát.

„Az, ami ott történt, az mindenki számára egy intő példa, amit helyi szinten is kezelni kell. Szerintem érdemes elkezdeni a lakások felmérését, a kérdéssel foglalkozni kell” – mondta válaszában Lázár János.

Téma volt még a fiatal házasok támogatásának a kérdése, amivel kapcsolatban az országgyűlési képviselő elmondta: be kell menni az önkormányzathoz és segítséget kell kérni, ugyanis a város támogat minden fiatalt, aki Hódmezővásárhelyen szeretne családot alapítani.

n.j.