Az 1793. január 31-én született Lonovics Józsefre emlékeztek meg szerdán Makón. A csanádi egyházmegye egykori püspöke több alkalommal is a Maros-parti város vendége volt. Ilyenkor mindig – a helyiek által csak püspöki rezidenciának nevezett – épületben lakott. Ennek a Csanád vezér téri ingatlannak a falán ma már ezt egy márványtábla is hirdeti. Elsőként ezt koszorúzták meg az ünneplők. Pálfai Zoltán plébános röviden méltatta az egyházi vezető munkásságát.

De végül is honnan jött az ötlet, hogy Lonovicsot ünnepeljék? – Nagyon jó határon túli kapcsolatokkal is rendelkezünk, s így akadt a kezembe egy kiadvány, melyben a temesvári Szekernyés János helytörténész írt egy jó kis tanulmányt a közös püspökünkről – árulta el Kómár Mátyás. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportjának vezetője ekkor tudta meg, hogy a neves egyházi vezetőnek az idén lesz az évfordulója, így szervezni kezdte ezt a megemlékezést. Ebben partnere lett a Szirbik Miklós Egyesület, a Szent István Király Plébánia és a Fájdalmas Szűzanya Templomigazgatóság.

Kómár Mátyás is koszorúzott

Dr. Orbán Imre történész beszélt röviden a püspökről. – Nem csupán a városért, hanem az egész egyházmegyéért is nagyon sokat tett – tudtuk meg tőle. Az ő kezdeményezésére lett Makón közkórház, melyhez téglát is felajánlott, illetve segített az ágyak beszerzésében is. A magyar nyelvet is védte. Abban az időben még a hivatalos papírokat latinul kellett írni, így volt ez a plébániai leltárokkal is. – Lonovics mindent aprólékosan felvett ezekbe a listákba, még a hétköznapi konyhai eszközöket, így a csöbröket is, érdekesség, hogy a csöbör szó magyarul szerepel ebben a dokumentumban – emelte ki dr. Orbán Imre. A történész ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5341##

A koszorúzás után engesztelő szentmisét tartottak a kápolnában a 225 éve született Lonovics Józsefért. A szentmisét Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök celebrálta.

Munkatársunktól. K.