A település a pályázati konstrukció kapcsán 219 999 972 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchényi 2020 program keretén belül.

A település életében régóta jelen voltak a vízelvezetési problémák. Székkutason meglehetősen gyakori károkozó volt a belvíz. Majdnem minden évben előfordultak belvízi elöntések. A belvíz nemcsak a mezőgazdasági területeket, de a települések belterületét is veszélyeztetette. A közelmúltban több alkalommal is jelentkezett a víz felgyülemlése, mely indokolttá tette a fejlesztés szükségességét Székkutas esetében.A beruházás keretében a Mágocsi úton 431 folyóméter hosszan földmedrű, a többi fejlesztéssel érintett utcában pedig a korábbi árkok burkolásával, nyílt szelvényű csatornák kerültek kialakításra. A kapubejáróknál átereszek kerültek kialakításra, melyek alatt szintén mederburkoló elemek épültek ki, a folyamatos vízszállítás biztosítására. Továbbá fedőelemeket helyeztek el olyan szélességben, amelyben korábban is található volt. Az utcák kereszteződésénél a nyílt szelvény jellemzően átvált zárt vezetékre, ahol a projekt részeként az útburkolat az eredeti állapotban került helyreállításra.

Csapadékvíz elvezetés épültki tehát a Dr. Temesváry Imre utcában, a Móricz Zsigmond és Móra Ferenc utca közötti szakaszon, valamint a Béke utcában, a Dr. Temesváry Imre és a Gregus Máté utca közötti részen. Továbbá a Radnóti Miklós, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Kölcsey Ferenc utcák teljes hosszában épültek csatornák.

Mindezek a Gregus Máté utcában létesülő vízelvezetőbe csatlakoznak, mely a Jókai utca és a Mágocsi út közti szakasszal érintett. A beruházásban ezeken kívül szerepelt még a József Attila és a Dr. Temesváry Imre utca között található Mágocsi út is. A keletkező csapadékvizek végül tehát a Mágocsi úti elvezetőbe jutnak majd, ahonnan már a befogadó felé gravitálnak.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

forrás:
Rostás Tibor, sajtóreferens