Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere elmondta, hogy a beruházás a ütemszerűen halad, a térburkolat építése hamarosan befejeződik, szerdán pedig a koracél lemezek egy részét is elhelyezték. Ezekbe a lemezekbe vágták bele a hősi halottak neveit. A tervek szerint február végére az építkezés befejeződik, ami után már csak a kertészeti munkálatokat kell elvégezni.

Hegedűs Zoltán

A Városháza előtt található emlékműtől, a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjában lesznek elhelyezve a hősi halottak nevei. A neveket koracél lemezbe lézerrel vágják bele, melyeket a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei fognak elválasztani. Annak érdekében, hogy éjszaka is láthatóak legyenek a nevek, alulról, egy medencéből, ledekkel világítják majd meg a koracél lemezeket. Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

Ezen túl ez a tér nem csak a város főtere lesz, hanem egy olyan kegyeleti hely is, amely az I. világháború hódmezővásárhelyi áldozatainak állít emléket. Száz éve zajlott az első világháború, minden idők legnagyobb háborúja, amiben a magyarság a legnagyobbat vesztette, mind lélekszámában, mind pedig a trianoni döntés következtében, az elcsatolt területek nagyságában” – mondta el dr. Kószó Péter, alpolgármester.

Dr. Kószó Péter

Az emlékmű megalkotására 2016-ben egy pályázatot írt ki a város, az országban élő művészek számára. A felhívásra 39 munka érkezett be, melyeket egy szakmai zsűri bírált el. A nyertes Szilágyi Balázs, szombathelyi építész pályaműve lett. A téren egy QR kód is helyet kap, amit okoseszközzel beolvasva informálódhatunk a hősi halottak életéről, családjáról illetve arról, hogy mettől meddig, illetve hol harcolt.

Az átadó ünnepség március 14-én lesz, amin a tervek szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is jelen lesz.

 

Sz.Viktor