„A gazdálkodók tevékenységének, munkájának megbecsülése, támogatása, illetve az ő tevékenységükre való figyelemfelhívás a legfontosabb célja mind a Gazdanapnak, mind az ehhez kapcsolódó fórumnak és a Gazdabálnak is” – foglalta össze röviden ezeknek a programoknak a lényegét Benkő Zsolt, a gazdasági Egyesület elnöke. Bemutatkozás is ez a számukra, hiszen a Gazdanapon most már évről évre olyan termelők jelennek meg, akik saját maguk készítik el terményeiket. Emellett természetesen az is nagyon fontos, hogy a fiatalabb generációhoz is egy kicsit közelebb vigyék ezt a világot.

A február 3-i Gazdanapon így például kipróbálhatják a kicsit a kukoricamorzsolást vagy a kenyérkészítést, és persze a táncos bemutatók sem hiányozhatnak a repertoárból, hiszen a szórakozás is egy fontos velejárója ezeknek a programoknak. Utóbbira az egyik legjobb példa – és a egyben a forgatag koronája is – a Gazdabál.

Benkő Zsolt

112 éves lesz az idén az esemény, amelyet kora délután a  lovas bandérium előz meg. 1906-ban volt az első, amit 1948-ig szerveztek, amíg a rendszer meg nem szüntette a Gazdasági Egyesületet. Utána volt egy nagy szünet, és a 90-es évektől újra megrendezték, de a hagyományos, Fekete Sasban tartott bál 2006-tól indult újra. A hagyományok ápolása mellett nagyon nagy figyelmet fordítanak arra is a szervezők, hogy minden évben egy kicsit megújuljon a Gazdabál. Az idén ez például abban fog megmutatkozni, hogy rögtön három nyitótáncot is láthatnak a bálozók (az egyik a palotás, a másik kettő viszont meglepetés), illetve három zenekar fogja szórakoztatni őket (név szerint az orosházi Hangulat Együttes, Labozár Antal és zenekara, valamint a Wurlitzer zenekar). A bálon adják át a diákokat támogató 50 forintos ösztöndíjat is, amivel a gazdálkodáshoz kötődő fiatalokat szeretné megsegíteni az egyesület.

Különlegessége még a Gazdabálnak az éjféli Újság, amelynek szerkesztésében, elkészítésében a Rádió 7 is részt vesz. A kiadvány egyedülálló az országban, hiszen az újság négy oldala a helyszínen készült riportokat, eseményeket, fotókat tartalmazza. Így tulajdonképpen az éjféltől árusított sajtóorgánumban a bálozók viszontláthatják saját magukat. Benkő zsolt elmondta, hogy nagyon fontos a számukra, hogy ezt a hagyományt folytassák, mindig nagy izgalommal fogadják az Éjféli újságot, ami egy emlék is az utókor (és saját maguk) számára.

Perényi János

Ezen kívül is számtalan módon tesz azért a Gazdasági Egyesület, hogy a környék termelőinek, mezőgazdasági szakembereinek minél jobban megkönnyítse a mindennapjait. Ennek egyik kiemelkedő példája a február 10-i Gazdafórum. A délelőtti tanácskozáson több fontos kérdést is érintenek. Egyrészt a jelenlegi pályázati lehetőségekről tart előadást Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.  Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a gazdákat érintő kihívásokról fog beszélni. Míg Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese a közös agrárpolitikai 2020 utáni alakulásáról fog előadást tartani.

ÉR.

A február 3-i Gazdanapon 9 és 18 óra között várják az érdeklődőket Hódmezővásárhelyen a Gregus Máté Szakképző iskola tornatermébe (Árpád u. 8.)

Február 10-én 10 órától rendezik meg a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal dísztermében a Gazdafórumot.

A feburár 10-i lovas bandérium menete:

-14.00 óra: Lovas bandérium és fogatos felvonulás Útvonal: Serház tér, Kutasi út, Andrássy út, Oldalkosár utca. -14.30 óra: A bandérium zenés fogadása a Kossuth téren. A felvonuló lovasok és fogatok bemutatása

A 112 éves Gazdabál fontosabb tudnivalói:

Bálelnök: Benkő Zsolt az Egyesület elnöke

Főrendező: Perényi János az Egyesület ügyvezető elnöke

Háziasszony: Kodácz Csengele -19:00 óra

Védnöki megnyitó

Tanulói támogató díjak átadása

Nyitótánc: Palotás a Pavane Táncegyüttessel

Fellépők: Kankalin Néptáncegyüttes

A talpalávalóról gondoskodik az Orosházi Hangulat Zenekar

A Vörös szalonban muzsikál: Labozár Antal és zenekara

A földszinten játszik: Wurlitzer Zenekar

Megjelenik az Éjféli Újság