Az elmúlt évben nagyon eredményes, sikeres volt a múzeum, illetve a könyvtár is. 2017-ben mintegy 14 ezren látogattak el a múzeumba. A könyvtár esetében elmondható, hogy a felnőtt látogatók száma kicsit visszaesett, de a kikölcsönzött könyvek száma nőtt: tehát kevesebbszer, de több könyvet visznek ki egyszerre az emberek Makón. A múzeumban 155 múzeumpedagógiai foglalkozás volt az elmúlt évben, 22 beadott pályázatból 12-t megnyertek, illetve 14 időszaki kiállítást rendeztek, emellett pedig 6 tárlatuk szerepelt vidéken is.

Szikszai Zsuzsanna

Az idén is több különleges kiállítást bonyolít le a múzeum. Február 22-én nyílik a Más/világ című régészeti tárlat, amelynek segítségével a bronzkori ember mindennapjaiba pillanthatnak be a látogatók. A kiállítás már megjárta szinte egész Európát, Magyarországon Makón mutatják be másodjára. Közel 300 tárgyat hoznak el a hagymavárosba a kiállítás alkotói. Az egyik legkülönlegesebb ezek közül egy 12 kilós női kartekercs, amelyet egy sötét, kamraszerű szobában fognak elhelyezni, így a látogató úgy érezheti magát, mintha egy ősi erdőben lenne.

Egy másik érdekes kiállítása a múzeumnak az április végén nyíli rovarokról szóló tárlat. Az ízeltlábúakat óriásira nagyítják: makettek formájában ismerkedhet velük az érdeklődő. Emellett lesz még Homonnai-kiállítás, illetve márciusban Hátrahagyottak címen az 1848-as forradalom és szabadságharc otthon maradt nőalakjaira is kitérnek egy tárlat erejéig.

Zsámboki Erika

A Hagymaház esetében is sikerekről lehet beszámolni a 2017-es évre vonatkozóan. Szinte minden rendezvényt résztvevővel bonyolítottak le, mint az azt megelőző évben. Épp ezért két gyerekek számára szóló bérletet kellett felvenni a műsortervbe, illetve a felnőttel számára is új bérletet kellett kreálni. A tavalyi évben a Hagymaház galériájában nagyon sok kiállítás volt, az idén az egy hónapban egy kiállítás elvét igyekeznek követni, hogy a látogatónak is legyen ideje megemészteni a tárlatot.

Az idei évre is rengeteg tervvel, színházi előadással, különleges programmal készülnek a Hagymaház munkatársai. A februárt rögtön egy különleges kiállítás megnyitóval indítják: dr. Sánta Sándor kiállításán az alkotóval Gilinger Katalin fog beszélgetni.

ÉR.