Mennyire számít népszerű sportnak a testépítés?

Molnár Péter: „Hazánkban nagyon népszerű sport, európai szinten is kiemelkedő. Úgy gondolom, hogy Magyarországon és Angliában teljesedik ki igazán ez a sport.”

Mikor kezdted a testépítést és mi az, ami megfogott benne?

Molnár Péter: „Fiatal kormomban a triatlont próbáltam ki és kajakoztam is, majd 17 évesen kezdtem a testépítést, egy fél élettel ezelőtt. Minden férfinek van egy férfi kép a szemében. Nekem ez úgy alakult, hogy izmokkal kell rendelkeznem, hogy férfias legyek. Összeraktam a képletet és elkezdtem a súlyzós edzést. Igaz, ha valaki azért kezd el sportolni, hogy a külsején változtasson, nem biztos, hogy sikeres lesz. Meg kell tudni megszeretni a súlyzós edzést, onnantól kezdve pedig élmény lesz az egész.”

Mennyit kell edzeni egy héten?

Molnár Péter: „Kell? Nem kell? Ez olyan, hogy amennyit az időnk enged. Nekem hál’ istennek van időm erre, mert most már ez lett a fővállalkozás az életemben. Így nekem naponta két óra, egy héten 5-6 alkalommal.

Mi lehet a titka, hogy valaki olyan szinten űzze ezt a sportot, mint te? Egyáltalán van titok?

Molnár Péter: „Titok nincs. Aki több sportot kipróbál, általában valamiért a testépítés ragadja meg. Itt nem csak sportteljesítmény javulás van, hanem a fizikai külső is változik. Ez által talán a befektetett munka több eredménnyel jár.

Az edzések mellett viszont a táplálkozás is fontos dolog. Ez mennyire szigorú?

Molnár Péter: „A versenyszerű sportban egy kicsit szigorúbb, mint a hobbisportban. Nekem hét hónapos versenydiétám van egy évben. Így azért öt hónapig tudok úgy enni, ahogy akarok. Ahogy persze öregszik az ember, azért finomít is ezen, tehát nem vadulok be ebben az öt hónapos félreevős időszakban. A hét hónap viszont teljesen versenydiéta. Persze próbáljuk a hiánybetegségeket kiküszöbölni, tehát ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy borzasztóan szigorú diéta. Szigorú ugyan, de nem tarthatatlan.”

Ez mit takar?

Molnár Péter: „Próbáljuk a fehérjeforrásoknak egy nagyon komplexforrását alkalmazni. Többféle húst eszünk, halhúst, marhahúst, csirkehúst, tojást, rákféléket, tengergyümölcseit. Emellett rengeteg zöldséget eszünk, hogy legyen egy egyensúly a szervezetben, ne savasodjon el nagyon a test. Ha adott mennyiségű húst megeszek, akkor kétszer annyi zöldséget kell fogyasztani. A szénhidrát bevitelre is odafigyelek és ezt az egész komplextáplálkozást táplálékkiegészítőkkel egészítem ki.

Mit adott az életedben ezt a sport?

Molnár Péter: „Egyrészt azt, hogy világot láttam. A sportnak köszönhetően egy teljesen új világnézettel rendelkezem. Olyan országokba látogathattam el, amiket korábban a térképen sem tudtam volna megmutatni. Nyitott világnézetet kaptam. Illetve a sport által megtanulsz valamiért küzdeni, önbizalmad lesz, férfivá érik egy fiatal gyerek az edzőteremben és nem kallódik el.”

Mivel készültél a Kriko Gym hatodik születésnapján?

Molnár Péter: „A szemináriumon lesz majd egy edzésbemutató. Viszont nem ez a gerince a dolognak, mert ha adok egy-két tippet, az két hétig megmarad a nézők fejében, majd tovaillan. Inkább azt szeretném megmutatni nekik, hogy engem hova jutatott el ez a sport. Bármilyen akadály van azt le lehet küzdeni. A legnagyobbak is azt szokták mondani, hogy ne azt nézd, hogy milyen edzőteremből jöttél, hanem hogy a bajnok a legkisebb edzőteremből is bajnok lesz. Ezt szeretném az emberek felé prezentálni.”

szcs