A Magyar Vöröskereszt Jótékonysági Alapja 2009 óta működik a Nestlé Hungaria Kft támogatásával. Az Alap célja a beteg gyermekek gyógyulásának támogatása. A program keretében pénzre lehet pályázni, amit a 0 és 18 év közötti beteg gyerekek utaztatására, speciális eszközök beszerzésére, vagy akár betegágy megvételére lehet felhasználni.

A Jótékonysági Alap segítségét vette igénybe az a mindszenti család is, akik egy sérült gyereket nevelnek. Imike oxigénhiánnyal született, súlyos halmozott sérült, értelmi és mozgássérült, így nagy szüksége volt egy speciális billentyűzetre. A klaviatúra gombjai tízszer nagyobbak, mint egy hagyományos billentyűzeté, a gombok pedig színesek és egyszerűsítettek. A feliratok nagybetűvel vannak írva, így nagy segítséget nyújt majd Imrének a kommunikációban.

Ahol beteg gyerek van a családban, ott mindig elkél a segítség. Örömömre szolgál, hogy 2009 óta bár senki nem pályázott Csongrád megyéből, most végre megírásra került ez a pályázat. 120 ezer forintot nyertünk erre a speciális eszközre, amit át is tudtunk ma adni. Minden pályázati kiírásban vannak buktatók, de ha igazán örömet tudunk szerezni akár egy embernek, akár egy családnak vagy épp egy közösségnek, akkor ezt meg kell pályázni” – mondta el Agócs Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének Szentesi Területi vezetője.

Agócs Lászlóné

Segítségre bárki pályázhat, azonban ennek komoly feltételei vannak. Kell hozzá egy orvosi vélemény, egy környezettanulmány, valamint egy külön szakember, aki igazolja, hogy szükség van a pályázott összegre, eszközre.

A kisfiam kezelőorvosa már évek óta bele írja a papírjába, hogy hasznos lenne Imrének egy speciális billentyűzet, azonban ennek igen borsos ára van. Eddig ezt nem tudtuk megvenni, ezért nagyon örülünk, hogy volt a Vöröskeresztnél ez a lehetőség, és meg tudtuk pályázni ezt a szerkezetet” – tudtuk meg Oroszné Hegedűs Erikától.

Oroszné Hegedűs Erika

A mindszenti kisfiú nagyon nehezen használja a kezét, ezért külön segítség számára, hogy egy speciális műanyag lap is jár a klaviatúrához, aminek segítségével egyszerre csak egy gombot tud megnyomni. A csütörtökön átadott szerkezet abban nyújt segítséget a családnak, hogy Imre mindenkivel tudjon majd kommunikálni valamilyen formában. A szülei már minden mozdulatát ismerik a fiúnak, így ők tudják, hogy mit szeretne elmondani Imre, azonban azok, akik nincsenek sokat vele, nem tudják beazonosítani a jelzéseket.

Imikének nagy segítség lesz az új billentyűzet

Ha valakinek segítségre van szüksége, ne legyen rest, keresse fel a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetét, ahol készséggel állnak a betegségben szenvedők rendelkezésére. Segítenek a pályázat megírásában, lebonyolításában és ellátják a pályázókat minden fontos információval.

Sz.Viktor