A kiállítást dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg ünnepélyesen.

„Az Emlékpont minden 1945 utáni történetet eseményt, dokumentumot szeretne összegyűjteni és feldolgozni. A 80 éve alakult kollégium 1938-ban jött létre tanyai tanulók otthonaként, ekkor 5, szegény sorsú diáknak biztosított otthont, 1967-től pedig több, mint 400 diáknak. Egy-egy iskola és intézmény történetét azok alakítják, akik itt éltek, itt tanultak szakmát, jutottak el az érettségiig, és vált belőlük szakember vagy értelmiségi. A kézbe vehető évkönyvekben lenyomata is van ennek. A Cseresnyés Kollégium 80 évvel az alapítása után is értéket tud teremteni, ez már a kezdetektől jelen volt, hiszen Németh László, Cseresnyés drámájáról kapta a nevét. Az író a színmű jogdíját is felajánlotta, látva a kollégium ügyét. Művének legfontosabb üzenete is az, hogyan válhatnak az emberek a humánum mellett elkötelezett emberekké. Ez a kollégium 3 különböző politikai rendszerben is megtalálta a helyét. Nagy öröm volt számunkra, amikor megkeresett bennünket az intézmény vezetősége, hogy a Cseresnyés 80 évéről készült filmet bemutassuk, illetve otthont adjunk a ma nyíló kiállításnak” – mondta dr. Miklós Péter.

Dr. Miklós Péter

Pataki Béla, kollégiumi nevelőtanár annyi dokumentumot, fényképet, hanganyagot, videófelvételt, újságcikket, tablóképet és diákok által írt krónikát gyűjtött össze, amennyit csak tudott. „A legértékesebbeket igyekeztünk kiválogatni, és fontos szempont volt, hogy minden korból legyen valamilyen anyag itt” – mondta Pataki Béla, aki a egy 58 perces dokumentumfilmet is készített a 80 éves évforduló alkalmából, amelyet ünnepélyesen január 19-én, pénteken mutattak be az Emlékpontban.

Pataki Béla

A kollégiumi nevelőtanár arról is beszámolt, a Cseresnyés nem egy egyszer csak létrejött  intézmény, amelynek története lineáris. „Változott a forma, a tartalom, a név, a helyszín. A kollégium helyszíne volt többek között a Holló utca 1942-ben, a Lázár utca 1947-ben, és a Kálvin tér is 1950-ben. 1967-ben foglalta el végleges helyét ez a több, mint 400 férőhelyes intézmény. Akkoriban Magyarország egyik legnagyobb középiskolai kollégiuma volt.”

Az ünnepélyes megnyitót követően idősek és fiatalok – múlt és jelen – egyaránt érdeklődve nézegették a falakon elhelyezett képeket, amelyek egy vidám, de dolgos diákéletet mutattak be. Volt köztük tanórán készült, főzés közben elkapott pillanat, de akadt diákmunkáról szóló is. Láthattunk ballagáskor készült anyagot, de jelen lehettünk a tanulók reggeli ébredésénél is. A kállításon jelen voltak a Cseresnyés kollégium jelenlegi „lakói” is, akik érdeklődve nézegették a falakon lévő képeket és a kiállított dokumentumokat.

A „Cseresnyés emlékezet” kiállítást március elejéig lehet megtekinteni az Emlékpont Galériájában.

 

Ács Helga