Három táncot mutatott be a két végzős osztály szombaton a Németh László Gimnázium diákbálján. A 32 páros nagy lelkesedéssel vetette bele magát a táncba, amit szülők, barátok, hozzátartozók hatalmas tapssal jutalmaztak. A bál fővédnöke dr. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely Országgyűlési Képviselője volt.

Szeretném megköszönni a tantestületnek azt a munkát, amivel felkészítették a bálozó ifjakat az érettségire. Szeretnék jó szórakozást kívánni mindenkinek, és azt kérem az ifjú uraktól, hogy vigyázzanak a kisasszonyok lábaira!” – hangzott el dr. Lázár János beszédében.

Dr. Lázár János

A nyitótánc előtt beszédet mondott Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere is, aki kiemelte, hogy az elmúlt években ez az intézmény a város legdinamikusabban fejlődő iskolája lett.

Különösen szerencsések azok a fiatalok, akik a Németh László Gimnázium diákjai lehetnek, hiszen városunk legdinamikusabban fejlődő iskolájába járhatnak. Egészen biztosak lehetnek abban, hogy az érettségi után az ország legjobb egyetemeire, főiskolájára tudnak bekerülni. A város nem csak a szerencsét kívánja a diákoknak, hanem a feltételeket is. Az elmúlt években ez az iskola teljesen megújult és idén tavasszal, egy új épülettel is ki fog bővülni” – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

Hegedűs Zoltán

A bált Árva László, a Németh László Gimnázium igazgatója nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy nagy tisztelettel hajt fejet a szülők előtt, akik lehetővé tették a szombat este létrejöttét.

Nagyon jó látni, hogy kötetlenül vidáman tudják palástolni a diákok a stresszt és a feszültséget. Lesz nekik ebből még sok, hiszen jön az érettségi, felvételi. Heti egy órában filozófiát tanítok nekik, és majd minden órán megpróbálok nekik tanácsokat adni. Az egyik legfontosabb tanácsom, hogy legyenek igényesek magukkal szemben. Ha igényesek a megjelenésükben, a viselkedésükben, a tanulmányaikban majd később a munkájukban, akkor el fogják érni azt, amit szeretnének. A másik fontos tanácsom, hogy találják meg a céljaikat. Sokszor látom, hogy ez a legnehezebb feladat” – mondta el Árva László.

Árva László

A próbák szeptember közepén kezdődtek. Három táncot táncoltak a végzős diákok, angolkeringőt, cha-cha-cha-t és egy show táncot. Az előző években a diákok bécsi keringőt táncoltak, ezért esett a választás idén az angolkeringőre. Az „A” osztályosok kifejezetten cha-cha-cha táncot szerettek volna előadni, így ez is bekerült a repertoárba. A „B” osztályosok bulis táncot szerettek volna táncolni, ezért egy ütős show táncot mutattak be. A koreográfiát Fogarassy Judit tanította be.

Mindig megújulnak a zenék, óriási választék van. Ennek köszönhetően sokkal könnyebb változatos koreográfiát készíteni. Ebben a tanévben nem volt olyan végzős, aki korábban táncolt volna. Ahhoz képest, hogy soha nem táncoltak még, nagyon szépen bemutatták a koreográfiákat” – nyilatkozta Fogarassy Judit, tánctanár.

Fogarassy Judit

Már több éve megfogalmazódott az osztályban, hogy a cha-cha-cha lenne az a tánc, amiben ki tudnánk teljesedni. Gyors. lendületes, vagány tánc és ez jellemzi az osztályunkat. Komoly táncos múlttal nem rendelkezünk, azonban az iskola minden évben rendez egy Ki mit tud műsort, és azon mindig táncos műsorral készültünk. Igaz ennek a bálnak nem erről kéne szólnia, de már érezzük, hogy egy korszak ezzel lezárul. 13 tanulunk ebben az iskolában, és nem jó belegondolni, hogy ennek most vége lesz” – tudtuk meg Ligorovics Mártától és Török Balázstól.

Ligorovics Márta és Török Balázs

Kovács Péter és Molnár Alexa elmondták, hogy adódott pár nehézség a tánc tanulása alatt, azonban sikerült ezeket leküzdeni. A fiúknál a lazaság kérdése volt a nehézség, kevésbé tudták elengedni magukat és így kicsit görcsös volt a tánc a próbák alatt. A bálon azonban sikerült mindenkinek ellazulni, így nagy sikert arattak. A lányoknál lépésbeli gondok adódtak, nehéz volt a lépéseket összekötni a tánc vége fele. Péter az érettségi után próbál minél több fele nézelődni, érdekli a sport és a művészetek is. Alexa Szegeden szeretne tovább tanulni, informatika szakon.

Kovács Péter és Molnár Alexa

A 2018-as Németh Lászlós diákbálra még Franciaországból is érkeztek. Pauline Ehrhard június végéig marad is Hódmezővásárhelyen és három iskolában, köztük a Németh László Gimnáziumban is franciát tanít.

Nálunk nem szokták az érettségit ünnepelni. A vizsgákat követő második héten az iskola falaira kifüggesztik a végzősök névsorát, és azt, hogy sikerültek-e a vizsgák, avagy sem. Ha valakinek nem sikerült, akkor még egyszer próbálkozhat. Nagyon tetszett a bál helyszíne, sosem voltam még a Fekete Sasban. Érdekes, hogy fehér ruhákban táncoltak a lányok. Nekem erről egyből az esküvő jutott eszembe. Úgy gondoltam, hogy itt a diákok színes ruhákban fognak táncolni” – mesélte Pauline Ehrhard.

Pauline Ehrhard (középen) munkatársaival érkezett a bálba

A nyitótáncot és a vacsorát követően a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep. A tánc miatti feszültség lekerült a diákok és tanáraik vállairól, és mindenki belevetette magát a szórakozásba. A bálteremben a muzsikát az Orosházi Hangulat Együttes szolgáltatta, a kisteremben pedig Arany-Tóth Attila szórakoztatta a vendégeket.

Sz.Viktor

Fotók: Sz.Viktor, n.j.