Hódmezővásárhelyen csaknem 53 sportegyesület működik. A költségvetési konzultáción csak azoknak a sportágaknak a képviselői vettek részt, amelyek a legtöbb sportolót foglalkoztatják. A hosszú egyezkedés után abban állapodtak meg, hogy egy új, pályázati rendszeren alapuló pénzügyi alap jó döntés lenne.

„Egy hatvan millió forintos alapot hozunk létre, egy sporttámogatási alapot, amelyet a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány fog kezelni, ide lehet majd pályázatokat beadni. A pályázati rendszer kidolgozásához hozzáfognak a héten még a kollégák, illetve a jövő héten, és a költségvetés elfogadása után, rövid időn belül ezek a pályázati kiírások meg fognak jelenni.” – fejtette ki Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Azért jelent nagy lépést a pénzügyi alap létrehozása, mert az úgynevezett TAO támogatással ellentétben nem csak a látványsportok, de a többi sportág egyesületei is részesülhetnek belőle, ha nyertesként bírálják el pályázatukat. Az egyesületek támogatása mellett továbbra is nagy gondolt fordítanak majd a sportlétesítmények fejlesztésére és fenntartására. Hegedűs Zoltán azt is elmondta, hogy az elmúlt 15 évben csaknem 6,7 milliárd forintot költöttek sport infrastruktúra-fejlesztésre, melyből mintegy 3 milliárd forint TAO támogatásnak volt köszönhető. Ebből fedezték az utánpótlás-nevelés költségeit is.

„Arra az egyezségre jutottunk itt a sportszereplőkkel, hogy valójában a körülmények, amelyek jelenleg a rendelkezésre állnak, megfelelnek. Ezeket a körülményeket meg kell tartani és tudni is kell finanszírozni. Azért, hogy egy ilyen felújított stadionban vagy egy felújított sportcsarnokban tudjunk sportolni, az is pénzbe kerül, és annak a működtetését is biztosítani kell. Alpolgármester úr biztosította itt a sportszervezőket, hogy ezeknek a működése folyamatos lesz a jövőben is.” – mondta Fekete Ferenc, sporttanácsnok.

Ma csaknem 2500 hivatalosan igazolt sportoló van Vásárhelyen, akiknek szükségük van a támogatásra. Ugyanakkor a sportlétesítmények fejlesztésével nemcsak a sportolók érdekeit tartják szem előtt, hanem a hétköznapi emberekét is, akik ezáltal tudnak sportolni és meg tudják őrizni egészségüket.

forrás:
Vásárhelyi Televízió