Dr. Vígh Annamária és Tóth Ferenc

Egy-egy kulturális intézmény történetében mindig fontos mérföldkövet jelent egy-egy évkönyv kiadása. Ebben a kötetben követheti nyomon az olvasó, mi minden is történt eddig a létesítmény falai között. A makói József Attila Múzeum ezzel egy kicsit várt, ugyanis 2017-ben, vagyis fennállásának a 67 esztendejében jelent meg az első ilyen jellegű kiadvány.

Abban az első könyvben 16 szerző írta le a gondolatát. Köztük Tóth Ferenc egykori múzeumigazgató is. Feri bácsi idén január negyedikén ünnepelte a 90. születésnapját. Ennek kapcsán született meg az a szép gondolat, hogy egy nem mindennapi dologgal is meglepjék a volt vezetőt. Kiadták a múzeum második évkönyvét, ami nem szól másról, mint az ünnepeltről.

Feri bácsi és az évkönyve

A születésnapi kötet igen vaskosra sikeredett, hiszen 700 oldalas lett. – Összesen negyvennégyen írtunk bele, s valamennyi munka Tóth Ferencről szól – tudtuk meg az egyik szerzőtől, Halmágyi Páltól. Az 1960-as évek elején találkozott először egymással a két későbbi múzeumigazgató. – Gimnazista lettem, s Feri bácsi volt a tanárom, aztán ő ámentt a múzeumba, s a tanulmányaim befejezése után én is ott kaptam állást, így újból összekerültünk – folytatta Halmágyi Pál. A nyugalmazott múzeumigazgató így vall a nyugalmazott múzeumigazgatóról:

##audio:5315##

Feri bácsi egyik éltetője a kutatás. Számos könyv, tanulmány született már a keze alatt. Legutóbb újságcikkeket, mint apró cserepeket rakott össze egyetlen kiadvánnyá. Ami mi más címet is kaphatott volna, mint Makói cserepek. Tóth Ferencet is meg szerettük volna szólaltani, de a családja arra kérte a pénteki eseményen résztvevő újságírókat, hogy az idős kora és egészségi állapota miatt Ferit bácsit ne faggassák.

Munkatársunktól. K.