Az intézmény már 9. alkalommal vesz részt a Székelykapuk-Zöldkapuk pályázatban, amely gyakorlatilag egy nemzetközi diákvetélkedő a Közép-Kelet Európai országoknak. Főként Szerbiából, Erdélyből és Magyarországról vesznek részt benne. Két része van a projektnek, egy betlehemezős és egy ökológiai, a Varga Tamás utóbbi ágazatban képviselteti magát.

“Mindig egy megadott témakör alapján kell plakátokat készíteni, ezeket aztán vándorkiállítás keretein belül bemutatni. A mostani alkalommal a 6.A és a 7.A osztály diákajaiból alakult egy 10 fős csapat. Fél éven át, minden pénteken együtt készítették a munkákat, Purak Ákos rajztanár segítségével” – mondta Garai-Szabóné Póth Edit, az idei projekt mentora. Hozzátette, a mostani alkotások az “Öngondoskodó család” témakörében készültek. Olyan kérdéseket járnak körül, mint hogy mitől család a család, mitől lesz öngondoskodó. Szerepet kap a környezetvédelem, és a családok veszélyeztetettsége is. Ha jól teljesítenek az intézmény diákjai, részt vehetnek egy egyhetes adriai nyaraláson, amelyet a Székelykapuk-Zöldkapuk pályázat szervezői, az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány bonyolítanak le.

Garai-Szabóné Póth Edit

Nagy-Szabó Ádám, Sós Levente és Bartucz Fanni, 6.A osztályos tanulók lelkesen alkottak a 6 hónap során társaikkal. “Nagyon élveztük a közös munkát” – mondták egybehangzóan a fiatalok. Meséltek plakátjaikról is, a 6 alkotásból az egyiken, amely a “Zöldellő család” nevet kapta, megszemélyesített zöldségek szerepelnek, amik/akik zöldségeket esznek. Ez jelképezi az egészséges táplálkozást. Egy másik alkotáson pedig azt illusztrálják, milyen tevékenységek azok, amelyek a családi köteléket gyengítik.

Nagy-Szabó Ádám, Sós Levente és Bartucz Fanni

A plakátok ünnepélyes megnyitóján a csapat tagjai zenés, verses és tanulságos műsorral készültek. Felváltva olvastak fel, vagy mondtak figyelemfelhívó jellegű szövegeket, verseket. Előadásukból megtudtuk többek között azt is, hogyan takarékoskodjunk a vízzel, használjuk fel az ételmaradékot, miért jó szelektíven gyűjteni. A műsor keretét természetesen a témában is megjelölt család adta. Kicsik és nagyok egyaránt érdeklődve hallgatták őket.


A kiállítás plakátjait iskolákba tervezik elvinni, illetve a Németh László Városi Könyvtár Pósa Lajos Gyermekkönyvtárába. A pályázat eredménye áprilisban várható.

Ács Helga