Zsámboki Erika, Farkas Éva Erzsébet és Andrási Lilla

Női információs és szolgáltató központot alakítanak ki márciusban Makón annak érdekében, hogy elősegítsék a család és a munka összeegyeztetését. A projekt lényegéről csütörtökön az InfoPontban Farkas Éva Erzsébet polgármester, Zsámboki Erika, a Makó Városi Kulturális – Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója és Andrási Lilla projektmenedzser adott tájékoztatást.

– A tavaly december elején induló és 2020. november 30-ig tartó programban a makói mellett részt vesz az apátfalvi, a kiszombori és a maroslelei önkormányzat, valamint civil szervezetek és cégek is – avatott be a részletekbe Farkas Éva Erzsébet. A makói polgármester kiemelte: összesen 200 millió forintot nyertek a megvalósítására. Márciusban nyílik a Hagymaházban az úgynevezett Nő-Köz-Pont. A cél, hogy a városban és kistérségében legyen egy olyan iroda, amely a helyi megoldásokra és együttműködésekre alapozva megkönnyítse elsősorban a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű nők újbóli elhelyezkedését.

Farkas Éva Erzsébet kitért arra is, hogy ennek köszönhetően javulhat a családok anyagi helyzete is, hiszen a már dolgozó férj mellett a feleség is el tud helyezkedni. Ezáltal emelkedhet a kisgyermekes anyák társadalmi presztízse, de az önbecsülésük is. – Mivel a helyi munkáltatók és a munkavállalók együttműködése összeegyeztethető lesz, így könnyeb lesz összehangolni a munkát és a magánéletet – vélekedett a városvezető. Az is cél, hogy megszűnjenek a nőkkel szembei társadalmi előítéletek is.

A projekt során számos programot kívánnak majd megvalósítani. Így többek között munkáltatói fórumokat, foglalkoztatási kerekasztal beszélgetéseket is szerveznek. De tartanak majd előadásokat, tanácsadásokat és úgynevezett tájékoztató napokat is.

A programban résztvevő nőket azzal is támogatják – ha igénylik – gyermekfelügyeletet és idősgondozást is megoldják helyettük.

Fotók: www.makohirado.hu

Munkatársunktól. K.