Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester és Lázár János miniszter

Akarta, de önállóan nem tudta megoldani a fizetésképtelenségét a csanádpalotai önkormányzat, így adósságrendezési eljárás indul a városban, illetve csődbiztost is kijelölnek. A válságos helyzetről, illetve a legfontosabb teendőkről csütörtökön a palotai városházán tartott sajtótájékoztatót Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester és Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

A jövő egyelőre bizonytalan Csanádpalotán

– Azért jöttem, hogy segítsek, hiszen biztossá vált, hogy a település önmagától ezt már nem tudja megtenni – kezdte Lázár János. A miniszter kiemelte: a legnagyobb problémát nem csupán az jelenti, hogy több mint 70 millió forintnyi kifizetetlen számlákat halmozott fel az önkormányzat, hanem az is, hogy a havi 7 milliós bért sem tudják kigazdálkodni. – A fejlesztések is veszélybe kerültek, mivel az unió annak a településnek nem ad támogatást, mely csődbe jutott, Csanádpalota esetében ez az összeg 350 milliót jelent – sorolta a politikus. Lázár Jánost hallja:

##audio:5309##

– A szakértői jelentésből vált nyilvánvalóvá a számomra, hogy a költségvetés elfogadásakor 72 millió forintot kellett volna az önkormányzatnak kigazdálkodnia, amihez tovább váratlan kiadások párosultak, így folyamatosan nőtt a hiány – vette át a szót Nyergesné Kovács Erzsébet. A nemrég megválasztott polgármester hozzátette: a gondot az is tetézte, hogy szeptemberig nem nyújtották be a forráshiánnyal küzdő települések számára biztosított támogatásra a pályázatot. Nyergesné Kovács Erzsébet ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5308##

Számos megszigorítás vár a csanádpalotaiakra. Az önkormányzat számára kötelező feladatokat továbbra is ellátják, de az önként vállaltak esetében már mérlegelni kell, mi az, amit nem képesek finanszírozni. – Jelenleg a havi szinten összesen 7 millió bérköltség biztosítása sem megoldott, de fizetéseket hitelből nem lehet adni, így elbocsátásokra kell számítani – összegzett Lázár János. A miniszter kifejtette: az elhunyt polgármester, Kovács Sándor emlékét nem akarják bántani, de felelőst mindenképpen találni kell. – Úgy vélem azok, akiknek meg fog szűnni a munkahelye, azt a testület tagjain kérhetik számon – emelte ki a politikus. Lázár János erről így beszélt:

##audio:5310##

Munkatársunktól. K.