„Egy egészen friss dologról szeretnék beszámolni: évek óta próbáltunk forrást találni, hogy a Csomorkányi összekötő út és az Erzsébeti összekötő út közötti másfél kilométer hosszú szakaszt megépítsük. Az önkormányzat a tavalyi év folyamán a Vidékfejlesztési Programban pályázatot nyújtott be a külterületi utak fejlesztésére. Nemrég tudtuk meg, hogy 89,5 millió forint támogatást nyert el a beadott pályázat. A város a projekthez 25 millió forinttal fog csatlakozni ” – tájékoztatott Benkő Zsolt önkormányzati képviselő az erzsébeti lakossági fórumon.

A 114 millió forintos projekt keretein belül, egy 1677 méter hosszú, 4 méter széles útszakasz fog épülni, amihez 570 méter új árkot fognak kialakítani, valamint további 2100 méter hosszan rendezik a már meglévőket. A pályázat tartalmazza még 1 darab erőgép, valamint 1 darab vontatott gréder beszerzését is, így a város a jövőben a külterületi utak karbantartását képes lesz a saját gépével elvégezni.

A képviselő beszámolt arról is, hogy 60 millió forintból fogják ellátni Erzsébet utcáit új aszfaltréteggel tavasz végéig. Felhívta a lakosok figyelmét, hogy a közösségi központ fejlesztéséhez elsősorban újra kell szervezni a civil szervezeti tevékenységet a településen.

Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester elmondta: a 144 milliós útépítési projekt hatalmas előrelépés. Nem csak a külterületi körgyűrű bővülése miatt, hanem az önkormányzati gléderrel a legfontosabb dűlő utak karbantartása is megoldható lesz. Tájékoztatott az erzsébetieket érintő hódmezővásárhelyi fejlesztésekről is, így szóba került a márciustól épülő keleti elkerülő, ami az Erzsébeti út végénél csatlakozik be a város forgalmába. Elmondta: az ipari park is bővül, valamint komoly fejlesztéseken fog átesni. Az iskolák, óvodák korszerűsítéséről is beszámolt: a következő 2-3 évben, minden hódmezővásárhelyi iskola belseje fel fog újulni. Az orvosi rendelőkkel kapcsolatban kiemelte, hogy a Széchenyi téri rendelőt, ahova a legtöbb erzsébeti jár, március végén fogják átadni.

Lázár János országgyűlési képviselő, egy lakossági panaszra reagálva elmondta: még mindig túl nagy az átmenő teherforgalom az Erzsébeti úton. Hozzátette: a Mezőhegyes-Tótkomlós-Hódmezővásárhely, valamint a Tótkomlós-Erzsébet-Hódmezővásárhely szakaszok minősége még mindig rossz, ezért a témában intézkedni fog.

„Magam is tapasztalom régóta ezt a problémát. Az autópálya megépítése és a 47-es főút korszerűsítése ellenére, vagy pont az útdíj miatt, ezeken az átkötő utakon nagy a teherforgalom. Lényegében ez tönkre is tette az Erzsébeti utat, aminek a nagy része így is rossz” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott, hogy a kormány egyik feladata a jövőre nézve, hogy felkutassa azokat a tanyákat, ahol élethivatásszerűen élnek áram nélkül a polgárok. Elmondta, hogy fontos a külterületi úthálózat és csatornahálózat fejlesztése is, amire Hódmezővásárhely 114 millió forintos támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program keretei közt.

„A külterületi úthálózat és csatornahálózat karbantartása hatalmas feladat, hisz Hódmezővásárhely esetében, egy 50 000 hektáros városban 45 000 hektár külterület, ehhez pedig kevés forrás állt eddig rendelkezésre. Ma örömteli hírről kapott értesítést a város, mert egy 114 millió forintos beruházással a Csomokrányi út félig kész összekötő útja megvalósulhat Akik Csomorkányba járnak át bármilyen céllal, azok most egy nagy segítséget fognak kapni” – mondta az országgyűlési képviselő.

Lázár János kiemelte: számára fontos, hogy minél több vásárhelyi lakos tudjon mezőgazdaságból megélni. Hozzátette: a város kötelessége, hogy állami támogatást szerezzen az életkörülmények javításához.

A külterületen élő gyerekek iskolába, óvodába szállításával kapcsolatban az országgyűlési képviselő elmondta: át kell tekinteni az iskolabusz kérdését. A probléma megoldásához a szülőknek, óvodavezetőknek és a tankerületnek együtt kell átbeszélni a részleteket. Hozzátette: Szikáncson már annyi gyerek van, hogy újra fogja a város nyitni az óvodát.

A választásokkal kapcsolatban elmondta: arra kér mindenkit, hogy a város ügyeit bízzák Hegedűs Zoltánra, mivel Hódmezővásárhely érdeke a fejlődés, nem a harc.

A fórumon a lakosok, főleg az Erzsébeti úton közlekedő kamion forgalom, az út melletti buszmegállók és a tehergépjárművek által kitaposott mélyedések miatt panaszkodtak. Elmondták, hogy felhalmozódik a sár és emiatt sokszor megáll a víz. Benkő Zsolt válaszában elmondta: a város új grédere tökéletesen alkalmas lesz a probléma megoldásához szükséges munkák elvégzésére.

A buszmegállókkal kapcsolatban Hegedűs Zoltán kifejtette: Nem az önkormányzat feladata, hanem a Magyar Közúté a karbantartásuk. Hozzátette: meg kell beszélni, melyek a legfontosabb megállók, amit az önkormányzat saját költségből fog rendbe tenni.

A játszótérrel kapcsolatban az erzsébetiek megjegyezték: lehet, jobban járnának, ha nem kisgyermekeknek való játékokat telepítene az önkormányzat a faluba, ugyanis kihasználtabb lenne, egy sporteszközökből álló tér. Benkő Zsolt tájékoztatta a lakosokat: megoldható, hogy más típusú eszközöket szerezzenek be a játszótérhez.

Igény merült fel sűrűbb rendőri jelenlétre is, valamint a polgárőrség részéről jelezték: több aktív tagra lenne szükség, mivel a külterületen nehezebb megelőzni a lopásokat. Ötletként merült fel, egy kamera felszerelése a falu elé.

A külterületi fórumokon többször merült fel problémaként, hogy azoknál a tanyáknál, amik a volt TSZ központokból kapják az áramot, akadozik az ellátás. Benkő Zsolt tájékoztatott, hogy ezek a rendszerek kimaradtak a privatizáció során és elfelejtkeztek róla az elmúlt évek alatt. Ezeknek a hálózatoknak a fejlesztése lehetséges. Lázár János országgyűlési képviselő hozzátette: beszélni fog a Démásszal és megnézeti a problémát.

n.j.