A Határon Túli Magyar Művészek Makói Művésztelepét még 1991-ben alapították. Elsősorban vajdaságiak, erdélyiek vettek rajta részt, de máshonnan is érkeztek magyar gyökerekkel rendelkező alkotók. Egészen 2006-ig működött ez a művésztelep. Érdekesség, hogy a 16 nyáron át a Maros-parti városban alkalmanként 3-3 hetet itt töltők távozásukkor néhány munkájukat itt hagyták. Ennek köszönhetően rengeteg festmény, rajz és egyéb képzőművészeti alkotás halmozódott fel, amik eddig raktárban pihentek.

– A Magyar Kultúra Napjához közeledve merült fel az a gondolat Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatóban, hogy érdemes lenne egy kiállítást összeállítani ezekből az alvó alkotásokból, amit örömmel támogattunk – nyilatkozta Jámborné Balog Tünde, aki egykoron Gilinger Katalinnal közösen irányította ezt a művésztelepet. A szót végül tett követte, s így kerülhetett sor arra a csütörtök esti ünnepi alkalomra, mely során megnyitották ezt a tárlatot. Jámborné Balog Tündét hallja:

##audio:5311##

A múzeumba csütörtökön nagyon sokan eljöttek, hogy részesei lehessenek ennek az eseménynek. A kiállítás fővédnöke Farkas Éva Erzsébet polgármester volt. Dr. Sánta Sándor települési képviselő volt régen az egyike azoknak, aki szorgalmazta, hogy szükség van erre a művésztelepre, s ennek egyik legfontosabb oka az, hogy a városatya maga is fest. A megnyitón Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes is közreműködött.

A tárlat számos alkotó, köztük Gyurkovics Hunor munkáit is felvonultatta. – Nagyon sok művésztelepen megfordultam már, Makón szinte valamennyi alkalommal itt voltam – tudtuk meg az idős művésztől. A 77 esztendős alkotó azt is elmondta, hogy emiatt a Kárpát-medence vándorának is nevezik, hiszen számos településen dolgozott már. A szabadkai festő egyik kedvenc helyszíne a Hortobágy, ahol egy egész sorozatot is készített. Önmagáról, de a témáiról is beszélgettünk vele, íme:

##audio:5312##

Munkatársunktól. K.