Az illóolajokkal történő gyógyítás egy több ezer éves gyógymód. Napjainkban reneszánszát éli, az emberek nyitottak arra, hogy alternatív módszereket használjanak. A szakemberek egyre tisztább esszenciákat tudnak készíteni, amelyeket a legkülönfélébb területeken alkalmazhatunk, például fájdalom –és lázcsillapításra, izom-és izületi fájdalmakra, bőrproblémákra, és megbocsátásra. Igen, megbocsátásra. Az illóolajok a mentális és érzelmi egészséget is szolgálják, javítanak hangulatunkon, harmonizálják érzelmeinket – tudtuk meg mindezt Lázár Orsolya, aromaterápiás tanácsadótól.

Lázár Orsolya

„Az illóolajok a központi idegrendszert megkerülve azonnal hatnak, ha például belélegezzük. A tüdőből a véráramba kerülve a legutolsó sejtünkig kifejtik hatásukat. Bőrünkön keresztül is alkalmazhatjuk őket, illetve vízzel keverve, vagy a nyelv alá csepegtetve belsőleg is fogyaszthatóak. Az esszenciákat a növények lelkének, immunrendszerének kinyerésével hozzák létre” – mondta Lázár Orsolya.

Kérdésünkre felelve a szakember azt is elárulta, a mostani, náthás időszakban kiváló „gyógyszer” az eukaliptusz, a borsmenta és a citromolaj. A modern élet egyik velejárójára, a stresszre pedig a levendulát ajánlotta, amellyel kapcsolatban megemlítette, nincs olyan terület, ahol ne lehetne használni.

Az előadásra számos érdeklődő érkezett. Orsolya egy rövid filmet vetített le először a jelenlévőknek, amely az illóolajok hatását foglalta össze. Ezt követően egy jó nagy adag illatmámort, igen hasznos tanácsokat, és egy interaktív, kellemes estét kaptak a résztvevők. Először is a citromolaj került terítékre, amelyből mindenki tenyerébe – a miénkbe is – cseppentettek, majd megkérdezték, milyen emlékek, érzések, színek, hangulatok jutnak eszünkbe. Nekünk a karácsonyi süteménysütés ugrott be elsőnek, narancs színnel. De akadt, akinek melegség érzete támadt. Nem is csoda, hiszen ez az olaj frissít, a jelenbe hozza az embert. Megtudtuk, amellett, hogy nyákoldó hatású, vese és epekőre is alkalmazható.

A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy ha vízbe csepegtetve isszuk, lehetőleg üvegből igyuk, ne műanyagból, mert a citrusfélék negyed óra elteltével oldani kezdik azt.

A borsmentáról nekünk a mentolos csokoládé ugrott be – márkanév jelzése nélkül – , a 2. szippantásra pedig azok a köhögős szirupok, amelyeket gyermekkorunkban szedtünk. A borsmenta egyébként kiváló fejfájásra is, csak pár cseppet kell a halántékunkra, vagy a tarkónkra tenni belőle. Emlékezet frissítésére is kiválóan alkalmas, egyszerre hűt és fűt.

A narancs illóolaj a bőség olaja, boldogságot hoz annak az életébe, aki használja. Ez a könnyedséget kiváltó illat hatékonyan kezeli a változókor tüneteit, frissít, energetizál, és a máj méregtelenítésére is tökéletes. Depressziós állapotban inhalálni kell vele, és nem utolsó sorban a kreativitást is fokozza. Kiválthatja az üdítőt, vízbe csepegtetve igazán finom és egészséges italt kapunk.

Az illóolajokat 6 éves kor felett hígítatlanul lehet alkalmazni, beszerzésük azonban körültekintést igényel. A legjobb, ha szakembertől veszünk, mert akkor biztosak lehetünk abban, hogy szintetikus anyagtól mentes terméket kapunk.

Az illóolaj tehát mindenre jó lehet. Használjuk bátran őket, mert nem csak megillatosítják napjainkat, hanem helyre is hoznak bennünket.

 

Ács Helga