A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ életében az elmúlt időszakban több fontos fejlesztés is történt. Az egyik legfrissebb hír, hogy a katonák ellátása is ezentúl a hódmezővásárhelyi kórházhoz fog tartozni. Eddig csak a sürgősségi ellátást intézték helyben, egyéb problémákkal vidékre kellett utaznia a honvédség mintegy 2000 főjének, ami a tervek szerint a jövőben nőni is fog. A szerdán aláírt megállapodás értelmében infrastrukturális szempontból is fejlődni fog az intézmény, illetve az ellátottak megnövekedett száma miatt növelni kell a kórház dolgozói létszámát. Dr. Kallai Árpád főigazgató elmondta, hogy az, hogy egy kórház orvoshiánnyal küszködik általános nemcsak Magyarországon, hanem lehet mondani, hogy egész Európában. Hódmezővásárhelyen ezen úgy próbálnak segíteni, hogy az ide települő orvosoknak lakást biztosítanak. Mindez még előkészítési, tervezési folyamatban van, de már most van többen érdeklődtek a lehetőség iránt a főigazgató elmondása szerint.

Dr. Kallai Árpád

Egyéb területet is szeretnének fejleszteni. Az idei Orvosbál bevételét a várandós gondozás javítására fordítják. Családiasabbá kívánják tenni azt a környezetet, ahol a kismamákat és a hozzátartozókat fogadják. Ez az időszak nagyon fontos a születendő gyermek életében, ezért fontos, hogy megfelelő körülmények között történjen az ellátás, az anyukának biztonságot adó legyen a légkör is. Emellett egy modern, nagy felbontású ultrahang beszerzését is tervezik, amely 5-7 millió forintba kerül. A kórházban természetesen van jelenleg is ultrahang, de az egy másik épületszárnyban található, oda át kell menni, arra ott van szükség. A várandós gondozás szakmai átszervezése évekkel ezelőtt célként már megfogalmazódott, meg is történt, és ehhez szeretnének igazodni azzal, hogy a környezetet is megfelelővé tegyék.

Ennek a területnek a fejlesztése azért is nagyon fontos, mert évről évre nő, illetve stabilizálódott a szülések száma a kórházban. Volt egy időszak, amikor éves szinten 300 körüli szülést bonyolítottak le Hódmezővásárhelyen mindösszesen. Tavaly 537 volt ez a szám.

Dr. Mészáros Sándor

Az idei Orvosbál február 3-án lesz a Fekete Sasban, ami Hódmezővásárhely talán legrangosabb báli eseménye. Rengeteg helyi, környékbeli, országos szakember, prominens személy érkezik erre a rendezvényre a városba. Az idén a hangulatról a Why Not zenekar, a Group’n’Swing, Bársony Bálint és zenekara, valamint Mirtill és zenekara fog gondoskodni.

Makón is zajlanak a fejlesztések. Itt rendbe szeretnék hozni a parkolót, illetve elindulhat Makón a fizikoterápiás központ kialakítása, valamint felújítják a régi véradó épületét.

ÉR.