Levéltár lesz az óvodából

A bontás véget ért, s most már az építésnél tart az új makói levéltár kialakítása. Az egykori Petőfi parki óvodát, illetve a hozzá tartozó bölcsődét alakítják át. A korábbi helyen, vagyis a régi városházán működő levéltárban mintegy 2 kilométernyi iratanyagot őriznek. Ehhez azonban hozzá kell adni azt a rengeteg dokumentumot, ami most még Szegeden található. Mivel modern környezetbe kerül a makói levéltár, így a volt csanádi iratokat ismét megkapják a Maros-partiak, ami közel 800 méternyit jelent. Így nem lesz elég a meglévő épületek átalakítása, hanem egy hatalmas raktárat is építenek. Összesen 900 négyzetméteres lesz a teljes létesítmény.

A munkálatok mostani állását hétfőn a beruházás műszaki ellenőre, dr. Szőllősi Béla is megtekintette. – A kivitelező jól halad, vagyis tartani tudja az ütemtervet, ha olyan kedvező lesz az időjárás, mint az elmúlt két hétben, akkor tavasz végére be is fejezhetik – vélekedett a szakember. Dr. Szőllősi Béla elmondta: a főépületben most készítik elő az aljzati szigetelést, amit követhet a fűtési rendszer kiépítése.

A jobb hőszigetelés miatt valamennyi elavult nyílászárót kivették mind a régi kastély, mind a volt bölcsőde épületéből. – A pontos méreteket lemérték, s el is kezdték az új ablakok, ajtók legyártását – sorolta a műszaki ellenőr. A tetőszerkezetet is meg kellett erősíteni, s hamarosan indulhat a lefedése is. A lelendő raktár is körvonalazódik, hiszen már áll az acélváz.

A kivitelezést a makói M-Color 2009 Kft. végzi. – A főépület, vagyis a régi kastély, szinte teljes rekonstrukcióra szorult, a falak nagy többségét is újra kellett húzni – vette át a szót a cég vezetője, Méhes Tibor. A hátsó rész, amiből az egyik raktár lesz, új burkolatot kapott, de kicserélték a teljes elektromos hálózatát is. A bontás során derült ki, hogy a főépület tetőszerkezetében több repedés is található, de ezt a problémát azóta már orvosolták.

Munkatársunktól. K.