Gyarmati Dezső 1927-ben született Miskolcon október 23-án. Szimbolikus már a születési dátuma is. Főleg, ha tudjuk, hogy 1956-ban ő is részt vett azon a legendás Melbourne-i meccsen, amelyet a magyar válogatott a szovjetekkel játszott, amelyen Zádor Ervint úgy megsebezte az egyik szovjet játékos, hogy vérfürdővé változott az aréna medencéje. Az, hogy Gyarmati Dezső születésének 90. évfordulójáról méltó módon emlékezzenek meg Hódmezővásárhelyen, ahol a sportuszoda is az ő nevét viseli, a szenior vízilabdázók fejéből pattant ki, élükön Dr. Timár László sebész főorvossal.

Dr. Timár László, a “Gyarmati90” rendezvény ötletgazdája és Bodrogi Tibor, a rendezvény szervezője

„Körülbelül egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy Török Sándor mellett Gyarmati Dezsőről is emlékezzünk meg rendszeresen. Erre volt kiváló alkalom az, hogy Gyarmati Dezső 2017. október 23-án lett volna 90 éves. Az ötletelést mi egészen szerényen kezdtük, egy ugyanolyan kisebb emlékfalban gondolkoztunk, mint ami Török Sándornak már van. Végül ez egészen naggyá nőtte ki magát. Elhatároztuk, hogy domborművet is avatunk, illetve volt egy olyan ígéretünk a jelenlegi szövetségi kapitánytól, Märcz Tamástól, hogy a rendezvényünk mellé egy nívós válogatott mérkőzést hoz a városba” – fogalmazott dr. Tímár László.

Hegedűs Zoltán

A Gyarmati Dezső Sportuszoda falán lévő dombormű felavatása előtt beszédet mondott Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, aki elsőként az uszodafejlesztéséről beszélt, arról, hogy ez milyen jó lehetőség a városnak, hogy világszínvonalú mérkőzéseket, rendezvényeket bonyolítsanak le itt. „A sport jelentősége manapság mindinkább felértékelődik. Nevelő hatása van a fiatalabb generációra, megtanítja őket közös célért küzdeni. Nem véletlen, hogy uszodánk Gyarmati Dezső nevét viseli. A feltörekvő generáció motiválásához önmagában nem elegendő egy ilyen sportközpont. Szükségünk van olyanokra, akik életükkel, elévülhetetlen sikereikkel, hozzáállásukkal példát mutatnak számunkra.”

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke avatóbeszédében felidézte Gyarmati Dezsőhöz fűződő barátságát, illetve kijelentette: „Csapatjátékos volt, fantasztikus hatással volt rám is.” Elmesélte, hogy ajándékba megkapta tőle azt az aranyérmet, amelyet Gyarmati a melbourne-i olimpián szerezett 1956-ban. Ezt aztán később körbeadta a vásárhelyiek között.

Hesz Máté

Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, Gyarmati Dezső unokája elmondta, nagyapja gyakran járt Hódmezővásárhelyre, ahol mindig szeretettel fogadták, emlékét pedig törődéssel, odafigyeléssel őrzik. „Ahogy a nagypapa nagyon szeretett idejárni, én is nagyon szeretek idejárni. Az a szeretet, az az odafigyelés, ahogy a nagypapa emlékét itt őrzik – engedjétek meg, hogy még személyesebb legyek – őrzitek, az nekem mint unokának rettentően megható, és nagyon örülök neki. Köszönöm, hogy ápoljátok nagypapa emlékét!”

A dombormű leleplezénél csatlakozott a beszélőkhöz Gyarmati Andrea, az olimpiai bajnok lánya is

A dombormű (amely Erdélyi Tibor munkáját dicséri) leleplezését követően a sportuszoda falain belül folytatódott az ünnepség, ahol a Gyarmati Dezső emlékfalat avatták fel.

Dr. Kószó Péter

Dr. Kószó Péter alpolgármester beszédében felidézte a sportolóhoz fűződő emlékeit. Ezek közül is kiemelkedett az, amikor az uszoda 2003-as avatóünnepsége előtt az alpolgármester elvitte a helyszínre Gyarmati Dezsőt, aki megígértette vele, hogy egyszer róla nevezik el ezt a létesítményt. Mindez még életében 2009-ben létrejöhetett.

Az emlékfal vitrinjeiben a vízilabdázóhoz kapcsolódó relikviák, rengeteg érem, oklevél, serleg található, amelyeket Hesz Máté bocsátott az alkotók rendelkezésére.

Az ünnepséget a magyar-spanyol férfi vízilabda válogatott Világliga mérkőzése követett, amelyről részleteiben itt olvashat.

ÉR.

Fotók: ÉR., n.j.