Állami hitel jár az újrakezdéshez – ezért volt fontos az adósságrendezési eljárás megindítása Csanádpalotán. Két hete a képviselők még leszavazták a polgármesteri indítványt, az újabb testületi ülésen azonban jóváhagyták a javaslatot. Elfogadtak egy megszorításokról szóló tervet is, eszerint felülvizsgálják a lehetséges intézmény-összevonásokat, a nem kötelező feladatok ellátását, illetve az önkormányzat által foglalkoztatott közalkalmazottak és az óvodai csoportok számát.

“Vizsgálja meg a képviselő-testület, illetőleg az apparátus, hogy az itt meghatározott pontokra a költségvetésre milyen hatással van. Itt az óvodai létszámok, csoportok létszámának alakulásáról van szó, a közalkalmazottaknak kötelezően előírt juttatásokról” – nyilatkozta Csanádpalota független polgármestere, Nyergesné Kovács Erzsébet.

Csanádpalotának több tíz milliós hiánnyal kell számolnia az első negyedévben, a képviselők mégsem szavazták meg a város 33 hektáros földvagyonának eladását. Azt viszont még nem tudják, milyen kiadások csökkentésével hozzák egyenesbe a települést.

“A likviditási tervből látszik, hogy március 31-éig, az első három hónapra vonatkozóan 36 millió forint hiányzik a költségvetésből. Tehát nyilvánvalóan a január végi testületi és a pénzügyi bizottsági ülésen is hosszasan latolgatni fogjuk, mik azok a lehetőségek és intézkedések, amelyeket meg kell hoznunk”  tette hozzá Nyergesné.

A polgármesternek 8 napja van az adósságrendezési eljárás megindítására. A határozatról soron kívül kell döntenie a Szegedi Törvényszéknek, amely várhatóan 8-10 napon belül pénzügyi gondnokot jelöl ki a település élére.

Forrás: hirtv.hu