Dr. Kukely György, Kaposta Áron és Csernyus Lőrinc

A magyar településeknek el kell készíteniük az úgynevezett településképi arculati kézikönyvet, s ebbe a munkába be kell vonniuk a lakosokat is. Ez úgy nyilvánul meg, hogy fórumokat tartanak, ahol a helyiek elmondhatják, ők milyen körülmények között szeretnének élni az elkövetkezendő években, évtizedekben. Így Makón hétfő este a Korona Konferenciaközpontba várták az érdeklődőket, hogy megtudják, ők hogyan képzelik el a Maros-parti települést 2030-ban.

– Jelenleg a tervezési folyamatok zajlanak, s ezekről adunk most tájékoztatást – avatott be a részletekbe Kaposta Áron. A polgármesteri hivatal építésügyi hatósági csoportjának ügyintézője kiemelte: január 31-ig várják a lakosok elképzeléseit, ezt követően elkészítik a kézikönyv előzetes írásos dokumentációját. Ez azonban nem végleges, hanem újból véleményezhetik ezt az írott anyagot a makóiak, s csak utána lesz végleges a munka. Ennek fontos része a területfejlesztési koncepció újragondolása, mellyel a Terra Stúdiót bízta meg az önkormányzat. A cég vezetője, dr. Kukely György ismertette ennek a koncepciónak a lényegét, íme:

##audio:5298##

Nem igazi a fórum, ha nem kap szót a hallgatóság. Juhász István például arra volt kíváncsi, hogyan kívánják a jövőben megoldani a belvárosi parkolási gondokat? Karakas Sándort viszont az érdekelte, a város vezetése milyen lakhatási tervet dolgozna ki annak érdekében, hogy mindenkinek legyen megfelelő otthona, illetve hogyan képzelik el a munkahelyteremtést. Az érdeklődők között volt dr. Hadik György is. A települési képviselő elmondta: ő mer nagyot álmodni, s a makoveczi örökség részeként (az ország egyedüli olyan települése Makó, ahol 13 olyan középület van, melyet az Ybl-díjas építész, Makovecz Imre tervezett – a szerk.), s újdonságként egy, országos hírnévre is szert tehető térhatású mozit látna szívesen a városban.

Csernyus Lőrinc városi főépítész szerint a lakhatást a jövőre nézve lakóparkokkal lehetne a legjobban megoldani. – Ennek a kialakítása pedig megfelelő megtartó erőt is biztosítana, ugyanis a munkahelyek teremtése mellett a biztos otthon kell ahhoz, hogy helyben maradjanak a makóiak, s elsősorban a fiatalok – vélekedett az építész. A parkolás kapcsán pedig Toldi János városatya állt elő egy ötlettel: a Hollósy Kornélia utcai irodaház mögött már most is van egy hatalmas parkolóhely, ahol felfelé építkezve emeletes garázsokat lehetne építeni. A szakemberek ugyanis kifejtették: Makón azért nem gazdaságos a mélygarázs, mivel túl magas a talajvíz, a vízszintes irányú terjeszkedést meg a kevés hely akadályozná.

Munkatársunktól. K.