Nem hétköznapi irodalom óra várta hétfőn a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának több osztályát. A makói intézménybe látogatott Kiss Judit Ágnes költőnő, aki többek között a tizenkettedikesnek is beszélt az irodalomról, az olvasás szeretetéről, s nem csupán a klasszikusokról, hanem a kortárs írókról is szó volt, nem úgy, mint a hagyományos órákon. – Balassi és társainak a nyelvezetét a mai fiatalok nem értik, így nem is szeretik, amúgy észrevettem, ha mai művekből olvasok fel a diákoknak, az szinte ébresztőóraként hat rájuk és rögtön figyelni kezdenek – fejtette ki az előadó. Kiss Judit Ágnes ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:5297##

A keriben nem szokatlan az ilyen jellegű oktatás. Ez elsősorban Janáky Mariannának köszönhető. Az iskola tanára, aki egyben maga is író, már a tizedik alkalommal hívott meg írót, költőt, hogy beszélgessen a tanulókkal. Így járt már náluk többek között Grecsó Krisztián, Varga Bálint. – Négy esztendeje lettem az intézmény könyvtárosa is egyben, s ekkor jött az az ötletem, hogy érdemes lenne a kortárs irodalmmal is foglalkozni, hiszen a gyerekek erre sokkal fogékonyabbak, mint a klasszikusokra – sorolta a pedagógus. Janáky Marianna szerint a kortársak nagy többsége már úgy ír, hogy azt a tinik is megértsék, hiszen így lehet őket ránevelni arra, hogy könyveket is kézbe vegyenek. – Ezért nagy szükség van a mai magyar irodalom oktatásának a megreformálására, mert a gyerekek olvasnák a kortársakat – szögezte le a tanárnő.

Graur Bence és Gera Ákos

– Az irodalom nem tartozik a kedvenc tantárgyaim közé, főleg a régebbi írók, költők művei, s ennek az a legfőbb oka, hogy nagyon nehezen emészthető a nyelvezetük – tudtuk meg Graur Bencétől. A tizenkettedikes diák hozzátette: azért olvasni szeret, így például két sorozatot, a Gyűrűk ura és a Star Wars köteteit szívesen forgatja. – Az azonban nagy segítség, hogy élőben is találkozhatom azokkal, akik regényeket, költeményeket írtak, hiszen így kérdéseket is tehetek fel nekik, mire is gondoltak valójában egy-egy sornál, mondatnál, talán még meg is szeretem az irodalmat – tette hozzá mosolygva Bence.

Bencével ellentétben osztálytársának, Gera Ákosnak a szíve csücske az irodalom. – Képzőművészettel, azon belül festészettel, rajzolással is foglalkozom, s alkotás közben több esetben előfordult, hogy ötletet adtak írók, költők, s azt is érzem, hogy átformálják a gondolkodásomat – fejtette ki Ákos. A keris tanuló szerint sokkal másabb az olyan óra, ahol találkozhatnak az írókkal, költőkkel, hiszen inspirálóan hat rá a személyes kontaktus. – Úgy vélem, hogy a mai alkotók egy kicsit lazábban kezelik a különféle szabályok alkalmazását, így sokkal közelebbinek érzem a műveiket, mint a klasszikusokét – mondta végül Gera Ákos.

Munkatársunktól. K.