2008-ban egy olyan egyesület alakult Hódmezővásárhelyen, ami azóta a város egyik legfőbb hagyományőrző csoportjává nőtte ki magát. A Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület immáron 11 éve mindent megtesz annak érdekében, hogy az ősapáink által ránk hagyott értékeink minél tovább fennmaradjanak.

Idén már XI. alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak mondható Huszárbált. Az első összejövetelt még az egyesület alakulásának évében tartották, azóta pedig minden évben fejlődött. Egy évvel ezelőtt már annyian jelezték részvételi szándékukat, hogy a Fekete Sas dísztermében kellett megtartani a mulatságot. Ezzel egy új időszámítás kezdődött a Huszárbálak történetében, hiszen már nem csak egy baráti összejövetelről van szó, hanem egy országhatáron túlnyúló mulatságról beszélhetünk.

Idén 330 fő vásárolt jegyet a XI. Huszárbálra, ami 100 fővel több, mint egy évvel ezelőtt. Az este a Pállfy huszárok bevonulásával indult, akiket Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere és dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott köszöntött. A Magyar és a Székely Himnusz eléneklése után színpadra lépett az Aranykalász Népdalkör, akik egy huszár- és katonanótákból álló csokrot adtak elő. A népdalcsokor után a PAVANE Történelmi Tánccsoport mutatott be táncokat a nagyérdeműnek.

Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület tavaly alapított egy Pállfy Huszárokért Érdemérmet, amit idén is kiosztottak azoknak, akik a legtöbbet tették az egyesület működéséért. Elismerésben részesült dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott, valamint Hegedűs István, Láda Lajos és Kerekes László hagyományőrzők. Külön kitüntették Kucsora Istvánt, a Kéktói Ménes tulajdonosát is, áldozatos munkájáért és az egyesületért tett rengeteg segítségéért.

Kerekes László rendszeresen főznek a Huszár Egyesület rendezvényein. Az egy évvel korábbi Kéktó Fesztiválon 180 adag babgulyást készítettek el és osztottak ki. László továbbá már hat éve rendszeresen kilátogat a huszárokkal Erdélybe is, ahol minden évben a huszárok nagy családjával ünnepli a találkozást.

Mikor először voltunk kint Erdélybe, 160 főre kellett főzni. Az a jóindulat és hangulat motivált arra, hogy minden évben kijárjunk az ottani magyar testvéreinkhez. Azért fontos ennek a hagyományának a megőrzése, mert Erdély is Magyarország része volt. Sajnos Trianon közbe szólt, de ennek ellenére olyan összetartás van az ottani magyarok között, hogy azt sokan el sem tudják képzelni. Az ottani barátaink nagyon sokat dolgoznak azon, hogy meg tudjanak minket látogatni, és mi is igyekszünk minden évben ellátogatni hozzájuk. Az, hogy Magyarországról is több helyről jönnek huszárok Erdélybe a találkozókra, hatalmas szó. Sokan, akik nincsenek benne ebben a huszár életben, el sem tudják képzelni, hogy azok a hadjáratok, amiket mi csinálunk kint, azok egykor valóban megtörténtek” – nyilatkozta Kerekes László, hagyományőrző, a Pállfy Huszárokért Érdemérem újdonsült tulajdonosa.

Kerekes László

Szalóki András, hagyományőrző huszárőrnagy, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület titkára elmondta, hogy a jövőben sem tétlenkednek, továbbra is próbálják minél több emberhez eljuttatni a huszárok életmódját. Idén is tervezik, hogy a Kéktó Fesztiválon résztvevőket megetetik, részt vesznek a város hagyományőrző programjain, megemlékezésein.

Tervezzük, hogy idén egy egy napos Huszártábort szervezünk. Ez egy kicsit hajazna a budapesti táborra, azzal a különbséggel, hogy mi nem tudunk annyi huszárt megmozgatni. Megpróbálunk összefogni a Szegedi III. Honvédzászlóalj hagyományőrzőivel. Egy közös felvonulás van tervben, lovasokkal, gyalogosokkal, dobszóval. A Tájháznál huszársátrakat szeretnénk felállítani, ahol a huszárok életét mutatnánk be” – mondta el Szalóki András.

Szalóki András

Kevesen tudják, hogy nem minden huszár egyforma, ami az öltözetet illeti. Minden ezred más színű ruhában jár. A Pállfy huszárok 1868-as kialakítású ruhát hordanak, ami egy csizmából, egy vörös nadrágból, egy sötét felsőből, egy kék mentéből és egy csákóból áll. Az különböző ezredek főleg a csákók színéből voltak megkülönböztethetőek.

A szombati este folyamán két meglepetés fellépés is várta az érdeklődőket. Megcsillogtatta tánctudását a Kankalin Néptáncegyüttes kezdő felnőtt csoportja, illetve az Aranykalász Népdalkör elénekelte a Huszárindulót, amit a tombolahúzás követett. Az estét felhőtlen mulatozás zárta, amihez a talp alá valót az Orosházi Hangulat Együttes szolgáltatta.

 

Sz.Viktor