A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását, amelynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei mintegy 70 százalékosak voltak, az emberveszteségét 93 500 főre, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik, az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma sem ismert.

A Csongrád megyei áldozatok száma is igan magasra tehető. Mintegy tízeren, köztük 133 hódmezővásárhelyi az, aki soha nem térhetett haza a családjához. A rendkívüli hideg, a rossz felszerelés, az élelemellátás minősége is közrejátszott abban, hogy ennyien vesztették ekkor életüket.

Dr. Zeman Ferenc

Az emberáldozatok pontos számának hiánya mellett számos tévhit is él, élt a doni katasztrófával kapcsolatban. Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy a halálba küldték a katonákat. Dr. Zeman Ferenc történész a Bethlen Gábor Református Gimnázium 8. és a Németh László Gimnázium 12. osztályos tanulóinak tartott rendhagyó tanóráján a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „Nem igaz, hogy a halálba küldték ezeket az embereket. Nem igaz, hogy a megbízhatatlanokat válogatták ki. Nincs egyetlen egy olyan ország sem, amely saját népét, saját nemzetének tagjait halálba küldené. A Horthy-korszak akkori vezetése sem így gondolta.”

Nem egyszerű feladat, hogy a 20. század sorsfordító eseményeit középiskolásoknak, pláne általános iskolásoknak prezentálják. Az Emlékpont munkatársai rendszeresen tartanak rendhagyó tanórákat, hogy közelebb hozzák az olyan történelmi eseményeket a fiatalokhoz, mint a doni katasztrófa kérdésköre. „Vannak fogékonyabbak a történelem iránt, akiknek otthon is mesélnek a régi dolgokról. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos dolog. Az ilyen rendhagyó történelemórákkal talán fel tudjuk kelteni olyanok érdeklődését is, akik más iránt fogékonyabbak. Úgy gondolom, hogy tanulni kell a történelemből, látni kell az akkori hibákat, problémákat, és ezek alapján át kell gondolnunk a jelenünket, a jövőnket, hogy hasonló tragédiák ne történhessenek meg. Az Emlékpontnak Hódmezővásárhelyen fontos feladata az, hogy mind az országos emléknapokra felhívja a figyelmet, mind a hódmezővásárhelyiek múltját érintő kérdésekben bemutasson olyan történetek, amelyeken keresztül vissza tudunk csatolni a fiatalokhoz, el tudjuk érni őket. Hiszen a múltból következik a jelenünk és a jövőnk is” – fogalmazott dr. Zeman Ferenc.

A rendhagyó tanórán kívül Hódmezővásárhelyen, a Hősök terén megemlékezést tartottak a doni katasztrófa 75. évfordulója kapcsán. Makón pedig egy rendhagyó tanóra keretén belül, jogi szempontból elemezték az eseményeket.

ÉR.