Az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport, valamint a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar nem csupán a településen lép fel, hanem járják az országot is. Ráadásul nem csak különféle kulturális rendezvényeken mutatkoznak be, hanem számos megmérettetésen is. Így például legutóbb a Népek Tánca – Népek Zenéje elnevezésű országos versenyen szerepeltek.

A citerások

A hagyományőrző csoportban fontos szerepet vállal a Langó házaspár. Mondhatni Langó Imre és felesége az egyik motorja a csapatnak. – Még tavaly jelentkeztünk erre az országos versenyre, melynek az elődöntőit 16 településen rendezték meg, mi a szegedi helyszínt választottuk, mert hozzánk az volt a legközelebb – nyilatkozta Langó Imréné. A pátfalviak Az édesanyám eresszen el a bálba című darabbal indultak. A régi falusi mulatságok hangulatát felidéző bemutatóval sikerrel jártak, hiszen középdöntősök lettek vele.

A Langó házaspár

– A helyi önkormányzat segített mindenben, nem csupán a nevezési díjakat állta, hanem az utazásokhoz buszt is biztosított – vette át a szót Langó Imre. Ahogy az országos középdöntőnek, úgy a döntőnek is Harkány adott otthont. A fürdőjéről világhírű Baranya megyei városba induló apátfalviak összekötötték a versenyzést a kirádnulással, hiszen útközben megnézték a siklósi várat, illetve a nemrégen felújított máriagyüdi kegyhelyet is.

A népdalkör

– Hatalmas meglepetést és egyben öröm is ért minket, mikor megtudtuk, hogy arany minősítést kapott a produkciónk – folytatta Langó Imre. A darab összeállításában, illetve előadásában az egész csoport kivette a részét. – Külön szeretném megköszönni a kiemelkedő munkáját az egyik tagunknak, Tóth Tamásnak, valamint a zenekarunk két csanádpalotai zenészének, Horváth Csabáné Erikának, illetve lányának, Barbarának, akik saját költségükön folyamatosan jártak át az apátfalvi próbákra – tette hozzá végül Langó Imre.

Fotók (amiken nincs vízjel): Apátfalvi Hagyományőrző Csoport

Munkatársunktól. K.