Bán Csaba református lelkész, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium fenntartójának képviselője elmondta, a tavaly előtt megindult tervezés nagyságrendje emelkedik. „Nemcsak felújításról beszélünk ma már, hanem bővítésről is. Ez egy több milliárdos beruházás, amely mögött hatalmas lehetőség van. Ezzel egy nagy bizalmat is kaptunk, amelyet meg kell szolgálni. Immár 12 éve vagyok a városban az intézmény és a templom lelkészeként, ez idő alatt azt tapasztaltam, hogy az önkormányzattal együttműködő partnerként tekintünk egymásra. Akiket képviselünk ennek a projektnek a kapcsán, azok az itt élők, hiszen a gyülekezethez tartozók és az itt tanulók is vásárhelyiek” – mondta Bán Csaba, majd átadta a szót Mucsi Lászlónak,a Városfejlesztési Iroda vezetőjének, aki részletesen bemutatta, milyen nagy volumenű fejlesztés és bővítés várható az előzetes tervek szerint.

Bán Csaba

Kiemelte, egy teljesen új épületszárny is megvalósul, ennek összealapterülete 3656 négyzetméter, így tulajdonképpen a Bethlen mérete megduplázódik. Az új épület pinceszintjén fog helyet kapni az új, igényeknek és kornak is megfelelő méretű tornaterem. Az épület második és harmadik emeletén a Szathmáry Kollégium helyezkedik majd el. A szobák mindegyike rendelkezni fog saját mosdóval is, illetve 2 szoba teljesen akadálymentesített lesz. Az új épület homlokzata teljesen olyan lesz, mint a régieké, amelyek Sándy Gyula tervei alapján készültek.

Mucsi László

„Ez egy több, mint 100 éves épület, amely ugyan kiváló minőségben épült, megérett a korszerűsítésre. Teljes körű felújítást valósítunk meg, szem előtt tartva, hogy műemlékké nyilvánított területről van szó. Kicseréljük a külső és belső nyílászárókat, megújul a homlokzat, a tetőszerkezet, és a fűtésrendszer is. Új burkolatokat helyezünk el, a teljes vezetékhálózat és gépészet is megújul. Az eredeti épület mintegy 105 négyzetméterrel bővül, ebben egy teljesen új konyha és étkező blokk kerül kialakításra. A régi tornatermet visszaállítjuk, hogy eredeti szépségében pompázzon, és díszteremként fog a munkálatok után funkcionálni” – mondta Mucsi László, majd hozzátette, a megvalósításhoz az Alföldi Galéria területéből az önkormányzat egy 25 X 25 négyzetméteres területet is a Bethlen rendelkezésére bocsát. Az udvar területe így nem csökken.

A péntek délelőtti sajtótájékoztatón részt vett Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester is, aki elmondta, az intézmény Lázár János országgyűlési képviselő kezdeményezésére, a kormány támogatásával fog megvalósulni.

Hegedűs Zoltán

„A program elindult, a tervezés folyamatban van, a támogató okirat is elkészült. 276 millió forint meg is érkezett Vásárhely önkormányzatának számlájára, amely a munkálatok elindulását biztosítja. 5 milliárd forintból fog megújulni és bővülni a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium. A tervezés az előzetes tervek szerint március végére befejeződik, ezt követően megindulhat a közbeszerzési eljárás is. Szeptemberben kezdődhetnek meg a tényleges munkálatok” – mondta Hegedűs Zoltán, aki hangsúlyozta, az intézmény megújulása és bővítése a város érdeke is, hiszen Hódmezővásárhely legpatinásabb gimnáziumáról van szó, amelyben számos sikeres ember tanult. A város érdeke az, hogy az itt tanuló diákok a lehető legjobb feltételek mellett, 21. századi körülmények között tudják tanulmányaikat folytatni, és hogy tehetségüket maximálisan kibontakoztassák, hogy később a legjobb egyetemekre, főiskolákra mehessenek és ezzel is támogassák a város fejlődését.

 

Ács Helga