Az idei esztendő sikereire koccintott Martonosi György polgármester és Schulcz János alpolgármester

Maroslelén már hagyománynak számít, hogy a polgármester az év elején a községházán fogadja és koccint azokkal, akik az előző esztendőben sokat tettek a közösségért, a településért. Ez 2018-ban sem volt másképp, így csütörtökön Martonosi György előbb értékelte 2017-et, majd rátért az idei feladatokra is. A városvezetői köszöntő után előtérbe került a pezsgő és a kötetlen beszélgetés.

– Tavaly összesen 1 milliárd 171 millió forint bevétele és 364 milliós kiadása volt az önkormányzatnak, ami 807 milliós pénzmaradványt jelent, ennek az összegnek a túlnyomó része azonban a különböző beruházások finanszírozására kell – szögezte le Martonosi György. A község első embere 2017-et a felkészülés, 2018-at pedig a lehetőségek évének titulálta. Ez annyit tesz, hogy az idén számos olyan fejlesztés előkészítését kezdték meg, melyeket az idén valósítanak meg. Így például kerékpárút kialakítása, a községháza bővítése, a belvízelvezető árkok és az ipari terület fejlesztése vagy a helytörténeti gyűjteménynek otthont adó egykori jegyzői lakás rendbetétele.

Az idén két nagy állami finanszírozású beruházás is indul Maroslelén, illetve érinti a községet. A helyiek is már nagyon várják a tavaszt, hiszen ekkor kezdik el a települést Makóval összekötő út teljes újjáépítését, melynek költsége 1 milliárd forint. Emellett tornacsarnokot is kap Maroslele 300 millióból. – Ha mindent összszámolunk, akkor kiderül, hogy nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a község történetében szerintem ekkora mértékű fejlesztési csomag, mind ami 2014 és 2020 között várható, még nem volt – fejtette ki Martonosi György. A polgármester hozzátette: elsőként el se akarta hinni, hogy összesen 3,6 milliárd forintot kapnak. Az ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja a község vezetőjének:

##audio:5267##

Az infrastrukturális fejlesztéseken túl az önkormányzat nagy figyelmet fordít a szociális területre is. Ennek érdekében még 2015-ben megalkották az Otthon Maroslelén elnevezésű programot. Így például 2017-ben 214 óvodást támogattak, 456-an részesültek iskoláztatási segítségben, öten kaptak letelepedési és tizenegyen lakásfelújítási támogatást. Ebbe a körbe tartozik még az egyenként 60 ezer forintos babaszámla, az önkormányzati telek és bérlakás biztosítása, valamint az is, hogy 109 idősnek jár kedvezményes étkeztetés.

Munkatársunktól. K.