A 16 dalt tartalmazó lemez az utóbbi tíz év közönség és St.Martin által is nagyon kedvelt dalok összefoglalója, de négy vadonatúj szám is felkerült. A művész elmondta, az, hogy pontosan mely’ alkotások és milyen sorrendben csendülnek fel koncertjein, nagyban függ a nézők reakciójától. Ily’ módon St. Martin együtt lélegzik közönségével, rezdüléseik alapján alkotja előadott repertoárját. A magyar instrumentális zene első számú előadója elmondta, öröm számára, hogy szülővárosában, Hódmezővásárhelyen adja a 2017-es év utolsó koncertjét. “18 éves koromig éltem itt, itt tanultam meg zenélni, szaxofonon például akkor kezdtem el játszani, amikor a katonai szolgálatomat a vásárhelyi laktanyában töltöttem. A mai napig, rendszeresen hazajárunk Vásárhelyre a családommal.”

A koncertet ünnepélyesen Bán Csaba református lelkipásztor nyitotta meg. „Év végén számadás van. A keresztény ember életében is fontos ez. Biztosan sokaknak voltak problémáik, gondjaik az idei évben. Fontos, hogy a bennünket ért fájdalomból tanuljunk, és hogy elgondolkodjunk azon, hogyan fordíthatjuk meg életünket. Úgy látom, mi magyarok változunk. Amikor teltházas koncertet látok azt érzem, hogy az emberek belülről is változnak. Szükségünk van a harmóniára, a muzsikára, hogy ebből erőt nyerve próbáljunk újra előre lépni.”

Bán Csaba

A művész, miután üdvözölte közönségét, megköszönte a Rádió 7-nek, hogy hozzájárultak a mai teltházas koncerthez többek között azzal, hogy hírt adtak a közelgő lemezbemutatóról.

St. Martin lemezbemutatóját a még jelenlévő karácsonyi hangulat és a templom adta vallási szellemben kezdte. A “Csendes éj”-t az “Emelj fel, uram” című szerzeménye követte, amely egy ír imádság feldolgozása, és amelyet mélyen áthatott a lelki emelkedettség. Következő műve, a jól ismert “Hallelujah” a közönséget is éneklésre késztette. Ezt követte “Déli szél” című dala, amely Érintés című albumáról került fel a 24. lemezére.

Journey (utazás) című alkotása a furulya,skót duda, szaxofon, szimfonikus zenekar fúziója:

##audio:5255##

Hódmezővásárhelyen legközelebb február 14-én találkozhatunk a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, eMeRTon- díjas előadóművésszel, amikor is feleségével, Szentmártoni Ildikó művészettörténésszel, ásvány ékszerkészítés szakértővel, valamint fiukkal, Szentmártoni Norman musicalénekessel közösen kápráztatják el a közönséget a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

Ács Helga